Unul dintre cei sase zimbri transferati din Franta in rezervatia de la Vama Buzaului a murit pe drum

Cinci dintre cei sase zimbri donati de o gradina zoologica din Thoiry, Franta, au ajuns joi in Rezervatia “Valea Zimbrilor” de la Vama Buzaului, judetul Brasov, un al saselea exemplar murind pe drum in timpul transportului, transmite corespondentul NewsIn.
zimbru

Directorul gradinii zoologice din Franta, Colomba de Panouse, a declarat ca zimbrul a murit din cauza drumului lung si stresului cauzat de transport.

“Din nefericire, unul dintre zimbri, un mascul, a murit. E foarte trist pentru noi, dar astfel de lucruri se mai intampla in timpul transportului. A fost un drum foarte lung, de peste 30 de ore si un stres foarte mare pentru animale”, a spus Panouse dupa ce zimbrii au fost lasati in rezervatie, adaugind ca animalul a fost extrem de nervos inca de la inceputul calatoriei, cand l-a ranit usor pe unul dintre ingrijitorii care incercau sa-l bage in camion.

Donatia a devenit posibila dupa ce, in urma cu cateva saptamani, directorul Directiei Relatii Externe a Consiliului Judetean Brasov a vorbit despre rezervatia de la Vama Buzaului in cadrul unei conferinte internationale desfasurata in Polonia, la Bielowiesa.

“Acum trei saptamani, am prezentat aceasta rezervatie la conferinta din Bielowiesa, in 15 minute, iar acum am primit deja acesti zimbri ca donatie din Franta, ceea ce este extraordinar pentru noi. Acum muncim pentru un plan de dezvoltare pentru care speram ca vom obtine fonduri europene. Speram sa putem imprejmui si partea de padure din rezervatie si sa infiintam un centru de informare”, a spus Mihai Pascu.

Dupa preluarea celor cinci zimbri, primarul comunei Vama Buzaului, Tiberiu Chirilas, a declarat ca inaugurarea proiectului, in vara lui 2008, a atras foarte multi turisti, atat romani, cat si straini, recordul inregistrat fiind pana in prezent de 400 de vizitatori intr-o singura zi. “Este o adevarata atractie pentru turisti, chiar mai mult decat ne-am asteptat acum un an, cand am deschis rezervatia” a spus primarul Chirilas.

Rezervatia de la Vama Buzaului are 90 de hectare, din care 10 pe teritoriul comunei Vama Buzaului, iar restul aprtinand comunei Prejmer. In rezervatie se afla acum 11 zimbri, inclusi intr-un program de refacere a populatiei de zimbri din Carpati, puii care se vor naste in rezervatie urmand sa fie eliberati in padurea rezervatiei, iar in viitor zimbrii din rezervatie urmeaza sa populeze padurile din Carpati.

Cei sase zimbri europeni, nascuti intr-o gradina zoologica din Thoiry (regiunea Parisului), au fost trimisi marti in Romania, in cadrul unui proiect de repopulare a Carpatilor cu aceste animale. Transferarea zimbrilor, trei masculi si trei femele, avand intre 16 luni si trei ani, selectionati pe criterii genetice, “este vitala pentru a consolida calitatea genetica a celui mai mare mamifer din Europa” si “pentru a contribui la repopularea muntilor Carpati”, a declarat Paul de la Panouse, cel care a infiintat gradina zoologica din Thoiry, citat de AFP.

In momentul imbarcarii, seful serviciului de ingrijire a animalelor de la Thoiry a fost ranit la coapsa de un zimbru mascul, a precizat responsabilul.

Numai doua regiuni din Europa, Carpatii din Romania si padurea Bielowiesa (Polonia si Belarusia), ofera in prezent conditii ecologice favorabile pentru reintroducerea populatiilor salbatice de bizoni. Ierbivorele mari au un impact pozitiv asupra padurii si diversitatii vegetale. “Interesul proiectului este ca, salvand o specie animala, sa reabilitam un teritoriu”, a explicat Panouse.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,550FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente