Un nou sindrom pentru pamanteni: ecoanxietatea

0
358

Multe persoane isi fac griji cu privire la viitorul climei, al omenirii si al planetei. Multi au grija sa-si recicleze hartia sau sa reduca emisiile de carbon, mergand cu metroul si evitand concediile care presupun un drum cu avionul.

Cu toate acestea, unora dintre ei, o discutie despre topirea calotei glaciare sau despre cresterea nivelului de dioxid de carbon le provoaca reactii puternice, similare celor alergice.

Ei simt ca nu pot respira, sunt obsedati de ideea ca apa este din ce in ce mai murdara si chiar un concert Live Earth li se pare un consum inutil de energie. Acestia depasesc grija obisnuita pentru mediu. Ei devin nevrotici si prezinta simptome precum bulimia, depresia sau alcoolismul.

Potrivit „The Independent”, pentru aceasta tulburare nu numai ca exista un nou termen, ecoanxietatea, ci si un nou tip de terapeut care ii poate ajuta: ecopsihologul. Efectele pot fi extreme. Unele persoane au ales sa fie sterilizate de teama ca vor aduce pe lume o alta fiinta umana care sa produca gunoi, sa consume combustibil si sa emita dioxid de carbon.

Inainte, acesti oameni erau considerati depresivi si erau tratati cu benzodiazepam. Astazi insa, diagnosticul de ecoanxietate impune ecoterapie. Aceasta stiinta a luat nastere mai intai intre membrii miscarii New Age, in Statele Unite. Melissa Pickett, ecoterapeut din Santa Fe, spune ca ecoanxietatea e provocata de lipsa legaturilor cu natura. Tratamentul ei consta in restabilirea legaturii cu natura si asumarea faptului ca orice prejudiciu adus planetei poate fi reparat.

Melissa are intre 40 si 80 de pacienti pe luna. Acestia se plang de atacuri de panica, lipsa poftei de mancare, iritabilitate, slabiciune si somno-lenta. Tratamentul pe care acestia il primesc con-tine plimbari prin parcuri si activitati de ecologizare, care reduc sentimentul de vinovatie.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.