Array

Un oras romanesc ar putea fi declara capitala verde europeana

Unul dintre orasele europene cu peste 200.000 de locuitori va fi declarat, din 2010, “Capitala verde europeana a anului”, informeaza un comunicat receptionat de Agerpres.
capitala verde europeana
Manifestarea este deschisa oricarei localitati care indeplineste acest criteriu din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, plus trei state care nu sunt membre ale UE, dar fac parte din Spatiul Economic European – Norvegia, Islanda si Lichtenstein.

Inscrierile pentru primii doi ani de competitie – 2010 si 2011 – pot fi trimise pana la data de 1 octombrie a.c. Cei care transmit aceste aplicatii sunt reprezentantii autoritatilor locale, se precizeaza in comunicat.

Europa este, in prezent, o societate preponderent urbana, in conditiile in care patru din cinci cetateni ai Uniunii Europene locuiesc la oras, se arata in nota de fundamentare a proiectului. Astfel, conform comunicatului, marile provocari ce tin de domeniul protectiei mediului se concentreaza in aglomerarile urbane. Sarcina autoritatilor locale este foarte importanta, intrucat ele trebuie sa gaseasca solutii pentru a echilibra nevoia de dezvoltare si presiunea exercitata asupra mediului inconjurator in aceste conditii, inclusiv sa tina in frau factorii care favorizeaza efectul de incalzire globala, se mai precizeaza in comunicat.

Manifestarea “Capitala verde europeana a anului” porneste de la aceste premise si, prin intermediul ei, Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu isi propun sa incurajeze identificarea si aplicarea unor solutii novatoare, ingenioase si eficiente care sa asigure protectia reala a mediului inconjurator si sa imbunatateasca, astfel, calitatea vietii cetatenilor Uniunii Europene.

Cadrul legal in baza caruia este organizata aceasta manifestare este asigurat prin Strategia de Dezvoltare Durabila pentru o Europa largita, adoptata cu ocazia Consiliului European din iunie 2006, si de Strategia Tematica pentru Protectia Mediului in Zonele Urbane, finalizata de Comisia Europeana in ianuarie 2006.

Scopurile manifestarii “Capitala verde europeana a anului” sunt sa evidentieze si sa rasplateasca eforturile administratiilor din acele localitati care si-au indeplinit in mod constant obiectivele privind protectia mediului; sa incurajeze orasele in stabilirea unor tinte ambitioase in domeniul protectiei mediului si al dezvoltarii durabile, sa furnizeze modele de actiune si sa promoveze cele mai bune idei si practici de aplicat pentru toate aglomerarile urbane din spatiul Uniunii Europene.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile desfasoara o serie de programe si proiecte menite sa scada nivelul poluarii, sa protejeze habitatele naturale si sa asigure o imbunatatire a calitatii apei si a aerului. Pentru ca aceste proiecte sa dea roade, este nevoie de implicarea activa in special a autoritatilor care gestioneaza interesele localitatilor din Romania.

“Timp de atatia ani, ne-am referit la dezvoltare si la ameliorarea nivelului de trai dintr-o perspectiva strict economica. A venit momentul sa intelegem ca imbunatatirea calitatii vietii tine mai ales de mediul in care traim, pentru ca un mediu curat inseamna o viata mai sanatoasa pentru toti”, a declarat, in comunicat, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Zoltan Levente Nagy.

Acesta crede ca o manifestare cum este “Capitala verde europeana a anului” va motiva comunitatile urbane in a identifica si aplica acele solutii care sa le asigure oamenilor o viata mai buna, mai curata, mai sanatoasa.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente