Un sentiment al animalelor, descoperit in premiera: Sobolanii regreta actiunile care i-au facut sa rateze o mancare mai gustoasa.

Un sentiment al animalelor, descoperit în premier?: ?obolanii regret? ac?iunile care i-au f?cut s? rateze o mâncare mai gustoas?.
Un sentiment al animalelor, descoperit in premiera: Sobolanii regreta actiunile care i-au facut sa rateze o mancare mai gustoasa.
Un sentiment al animalelor, descoperit in premiera: Sobolanii regreta actiunile care i-au facut sa rateze o mancare mai gustoasa.

Sobolanii regreta actiunile care i-au facut sa rateze o alternativa mai buna in materie de mancare; este pentru prima data cand cercetatorii descopera acest sentiment la alte mamifere decat oamenii.

Cercetatorii au creat situatii in care sobolanii trebuiau sa aleaga daca sa astepte un anumit interval de timp pentru a obtine o rasplata alimentara sau daca sa treaca la o alta zona de hranire, cu timp de asteptare mai scurt. Iar cei care au ales sa treaca la hrana care nu presupunea asteptare si au descoperit ca era inferioara celeilalte au manifestat un comportametnt care cercetatorii il descriu ca exprimand regretul.

Cercetprile au fost realizat de oamenii de stiinta de la University of Minnesota, SUA, rezultatele fiind publicate in Nature Neuroscience.

Specialistii spun ca trebui facuta o distinctie intre regret (care implica recunoasterea faptului ca ai facut o greseala, ca, daca ai fi facut o alta alegere, ai fi obtinut un rezultat mai bun) si dezamagire (recunoasterea faptului ca lucrurile n-au iesit asa cum sperai.)

Pentrr a diferentia cele doua emotii, cercetatorii le-au dat sobolanilor posibilitatea de a alege. Ei au montat un experiment numit Restaurant Row, in care rozatoarele decideau cat de mult sa astepte pentru a primi diferite tipuri de hrana, in cursul unei sesiuni de 60 de minute.

In general, sobolanii asteptau mai mult pentru alimentele lor preferate, ceea ce le-a permis cercetatorilor sa determine care erau optiunile lor favorite.

Din cand in cand, totusi, unii sobolani se hotarau sa nu mai astepte pentru o mancare mai buna si treceau la alta, cu timp de asteptare mai scurt, dar descopereau ca aceasta era una care nu le placea – o „situatie care induce regretul”, cum au numit-o cercetatorii.

Adesea, in aceste cazuri, sobolanii se opreau si se uitau inapoi, la hrana la care renuntasera. De asemenea, isi modificau ulterior comportamentul, fiind mai probabil sa astepte mai mult in urmatoarea zona de hranire si grabindu-se sa consume mancarea pe care o obtineau astfel.

Acest comportament, spun cercetatorii, ar fi o manifestare a regretului pentru deciziile proaste luate anterior.

La acesti sobolani care manifestau un comportament ce exprima regretul, era activata o zona cerebrala numita cortexul orbitofrontal – aceeasi regiune care este activata si la oameni in cazul in care acestia regreta o greseala pe care au facut-o.

Alti specialisti au apreciat modul in care a fost organizat experimentul, iar rezultatele lui ar putea ajuta atat la intelegerea comportamentului animalelor, cat si la intelegerea mai buna a modului in care regretul poate afecta luarea deciziilor de catre oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *