Ungaria: un an si o suma uriasa de bani pentru a scapa de noroiul toxic

Autoritatile maghiare au de luptat luni bune de acum incolo si vor cheltui zeci de milioane de dolari ca sa curete localitatile inundate cu deseuri toxice, dupa ce, luni, bazinul unei fabrici de alumina a cedat, relateaza BBC.
Intre 5 si 10 milioane de euro este valoarea pagubelor, potrivit primelor estimari.
Localnicii din vestul Ungariei curata zonele contaminate cu deseuri toxice

Cel putin sapte localitati sunt afectate. Patru oameni au murit, 120 sunt raniti si 7 dati disparuti. 390 de persoane au fost evacuate si 110 salvate din zonele inundate.

Ministrul maghiar al mediului, Zoltan Illes, spune ca Ungaria va avea nevoie de suport tehnic si de asistenta financiara de la Uniunea Europeana.

„Zona este foarte afectata si contaminata. E nevoie de foarte multe resurse umane si de utilaje”, spune ministrul, citat de BBC.

In plus, cam 20 de centimetri de la suprafata solului trebuie indepartati de pe toata suprafata regiunii afectate.

Operatiune de amploare

500 de ofiteri si soldati au fost mobilizati la fata locului. Iar in jurul raului Marcal s-au inaltat diguri ca sa tina la distanta scurgerea deseurilor, care ar putea ajunge chiar in Dunare.

Potrivit Euronews, apele fluviului ar putea fi contaminate in 4-5 zile. Insa oficialii de la Budapesta exclud aceasta ipoteza.

Autoritatile romane spun ca tara noastra nu e in pericol deocamdata.

Eroare umana?

Politia a deschis o ancheta, iar specialistii din mediu urmeaza sa stabileasca nivelul de contaminare.

Aproape 700.000 de metri cubi de reziduuri industriale s-au deversat de la fabrica de aluminiu din Ajka.

Nenorocirea s-a produs din cauza unei erori umane, sustin unele surse. Cel mai probabil, reprezentantii fabricii au supraumplut rezervoarele cu reziduuri.

Reprezentantii organizatiilor ecologice Greenpeace si World Wildlife Fund (WWF) au avertizat asupra consecintelor grave pe care le va avea asupra mediului scurgerea toxica ce ameninta fauna si flora din jurul Dunarii.

„Este un accident fara precedent care afecteaza ecosistemul, apele din regiune si arata fragilitatea rezervelor noastre de apa potabila. E greu de spus cum va fi afectat mediul inconjurator, insa un lucru e clar: metalele grele sunt cunoscute pentru longevitate si nu dispar de la o zi la alta”, a declarat Gabor Figeczky, director adjunct WWF-Ungaria.

De partea cealalata, cei de la Greenpeace sunt socati de comportamentul cinic al reprezentantilor fabricii de alumina.

„E evident ca au depozitat prea multe deseuri in rezervor. Pe imaginile de pe satelit fisura pe dig era deja vizibila cu o zi inainte de accident”, spune Zsolt Szegfalvi de la Greenpeace Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *