Unul dintre parintii bombei nucleare sovietice isi exprima regretul pentru interzicerea testelor nucleare, care produceau ciuperci foarte frumoase

Primul test nuclear sovietic, efectuat in urma cu 60 de ani, ar trebui celebrat ca o adevarata sarbatoare nationala, a declarat sambata, pentru AFP, unul dintre parintii bombei atomice rusesti, care si-a exprimat regretul pentru interzicerea testelor nucleare, care produceau “ciuperci foarte frumoase”.

“Ziua primului test ar trebui considerata o sarbatoare nationala. Oameni care nu stiau nimic au reusit sa se familiarizeze rapid cu noile tehnologii si sa creeze bomba atomica intr-o tara devastata de razboi”, a spus Arkadi Brish, intr-un interviu acordat agentiei Ria Novosti.

“A fost un adevarat miracol”, a afirmat el.

Uniunea Sovietica a detonat prima sa bomba nucleara, RDS-1, in data de 20 august 1949, in poligonul Semipalatinsk, situat in nordul Kazahstanului.

Testul nuclear a avut loc la patru ani de la experienta reusita a americanilor – prima din istoria omenirii.

“Celebram victoria din cel de-al doilea Razboi Mondial in 9 mai 1945 cand am inteles ca nu putem fi considerati invingatori atata vreme cat nu vom avea arme nucleare si nu vom elimina monopolul Statelor Unite”, isi aminteste Brish.

“Ciuperca nucleara este un fenomen foarte dragut”, spune el.

Omul de stiinta si-a exprimat regretul pentru interdictia de a mai efectua teste nucleare, apreciind ca in acest fel se infraneaza dezvoltarea stiintei.

“Testele reprezinta un progres, o posibilitate de a utiliza explozia nucleara pentru alte obiective, pentru a realiza un avans important in domeniul stiintelor fundamentale”, a concluzionat el.

Trataul privind interzicerea testelor nucleare (CTBT/TICE) a fost semnat in 1996 la New York.

Sursa: HotNews

Articolul precedentPazea! Ursul la tomberon!
Articolul următorPrima retea cu alimente eco

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente