Uraganul Dean ameninta Antilele si Mexicul

Uraganul Dean din Marea Caraibelor a crescut in intensitate si a devenit o furtuna de categoria a doua. Surse din cadrul Centrului pentru supravegherea uraganelor din Miami au anuntat ca zonele cele mai amenintate sunt teritoriile franceze Guadelupa si Martinica, dar si regiuni de coasta din estul Mexicului.

Scara Saffir-Simpson are cinci trepte ale intensitatii furtunilor dintre care ultimele trei sunt cele mai devastatoare. Specialistii sustin totusi ca si un uragan din categoria a doua poate provoca pagube serioase si chiar pierderi de vieti omenesti. Meteorologii avertizeaza ca Dean se intreapta spre Peninsula Yucatan si Golful Mexic, iar din cauza sporirii puterii sale vantul poate ajunge si la 160 de km pe ora. Centrul din Miami a inaintat mai multe avertismente locuitorilor din zonele de risc, iar autoritatile au luat deja masuri in consecinta pentru protejarea populatiei si bunurilor.

Si guvernul francez a anuntat masuri in ceea ce priveste teritoriile sale din Guadelupa si Martinica, amenintate de uraganul Dean. Avertizarile sunt valabile 24 de ore timp in care sunt asteptate manifestari violente de ploaie si vant.

Prognozele pentru acest an anunta o crestere a numarului de furtuni tropicale de la o medie de 10 la 16, pe o durata de sase luni. In 2004 si in 2005, mai multe furtuni devastatoare, intre care si uraganul Katrina, au ucis mii de oameni in statele Florida si Louisiana.

Sursa: Realitatea

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente