Ursii rebeli din Sinaia, capturati cu peste

Vanatorii vor sa prinda 25 de ursi care au bagat spaima in locuitori. Animalele vor fi transferate in Arges si Prahova.
ursi rebeli
Patru ore si jumatate. Atat au asteptat vanatorii ca sa captureze o ursoaica din Sinaia.

Ministerul Mediului si cel al Agriculturii au emis aviz pentru prinderea si relocarea a 25 de ursi, care au bagat frica in localnici. Animalele vor ajunge pe fondurile de vanatoare din Arges si Prahova. A

ctiunea a demarat vineri noaptea, atunci cand in doua locuri diferite din statiune au fost amplasate custi speciale, in care a fost pusa o momeala bogata in peste, foarte apreciata de ursi. Imediat dupa lasarea intunericului, primul urs si-a facut aparitia. Circumspect, acesta si-a dat seama insa ca nu este ceva in regula si nu a cazut in capcana.

Dupa mai multe ore de asteptare si ezitari, padurarii si vanatorii au reusit sa captureze o ursoaica de 3 ani si 100 de kilograme, care dadea tarcoale zonei cu mirosuri imbietoare.

Familiarizati cu zona

Animalul salbatic se invatase sa coboare zilnic pe o alee foarte aglomerata din zona Castelului Peles. Un specialist de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov a reusit s-o tranchilizeze destul de repede, iar 10 minute mai tarziu, ursoaica a adormit. A fost scoasa din cusca pentru recoltarea de probe biologice si masuratori.

„Acest exemplar, femela in varsta de 3 ani, are sanse sa se reabiliteze intr-un habitat natural
, departe de zone locuite. S-au luat doua seturi de probe pentru analize genetice, cu ajutorul carora vom stabili eventualele grade de rudenie dintre exemplarele de urs capturate in Sinaia si Brasov. De asemenea, vom vedea daca sufera de boli
sau daca au paraziti”, a explicat Ramon Jurj, specialist ICAS.

Sperie turistii

In zona statiunii Sinaia traiesc aproximativ 60 de ursi, iar o parte dintre acestia s-au obisnuit sa coboare in oras, in ultima perioada provocand pagube materiale, dar si panica printre locuitori sau turisti.

Actiunea va continua maine, cand silvicultorii si vanatorii vor incerca sa captureze si alte exemplare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *