Doua treimi din populatia mondiala a mamiferelor cu blana alba se vor prapadi in 50 de ani, pe masura ce Oceanul Arctic isi pierde gheata. Americanii urmeaza sa le treaca pe lista speciilor care trebuie protejate.
In luna ianuarie se va stabili
daca ursii polari sint o specie amenintata
Institutul de Cadastru Geologic din Statele Unite (USGS) prezice ca doar o treime din ursii polari de acum vor mai pasi pe pamint inghetat. In plus, teritoriul din bazinul polar de care specia are nevoie pentru traiul pe timp de vara, sezonul vinatorii si al reproducerii, se va imputina cu 42%, arata Associated Press. Astfel, ursii polari vor disparea complet din Alaska si mare parte dintre ei vor fi surghiuniti in Arhipelagul Arctic din Canada si in parti de pe coasta nordica a Groenlandei, unde gheata din timpul verii tinde sa persiste chiar si pe parcursul unor veri calde asemenea celei de anul acesta.
Oamenii de stiinta americani si canadieni au examimat, timp de un an, sanatatea si dependenta de gheata marina a trei grupuri de ursi polari, spune Mark Myers, directorul USGS. Studiul a fost lansat saptamina trecuta, in timp ce presedintele George W. Bush se afla in Australia pentru a cadea de acord cu liderii asiatici asupra unei strategii privind incalzirea globala. Purtatorul de cuvint al Casei Albe a refuzat sa comenteze pe marginea raportului, spunind ca este doar o parte a hotaririi pe care o va lua Departamentul de Interne al SUA, scrie „The New York Times”. Rezultatele recentei cercetari au fost publicate pentru a calauzi decizia privind trecerea mamiferelor albe pe lista guvernamentala a speciilor pe cale de disparitie, asteptata in ianuarie. In decembrie, anul trecut, secretarul pentru afaceri interne Dirk Kempthorne a descris ursii polari drept o specie „amenintata”, care necesita protectie federala prin Legea Speciilor Periclitate, din cauza topirii ghetii arctice prin incalzirea globala. Aceasta categorie vine a doua dupa „in primejdie” pe lista speciilor care, cel mai probabil, vor cunoaste extinctia. Studiul nu ofera recomandari privind listarea ursilor polari ca specie „amenintata” si nici privind reducerea pagubelor suferite de calota glaciara. Acestea vor cadea pe umerii Fish and Wildlife Service, agentie din cadrul Departamentului de Interne responsabila cu protectia, conservarea si dezvoltarea florei si faunei pe cale de disparitie.
Citeste articolul Ursul polar, in primejdie integral in Cotidianul