Ursul monitorizat prin satelit de catre WWF in Maramures a fost ucis

Ursul monitorizat prin satelit de catre WWF in Maramures a fost ucis

Ursul monitorizat prin GPS GSM de catre organizatia internationala WWF in Maramures a fost gasit mort, pe raza Fondului de Vanatoare Botiza, fond gestionat de o asociatie infiintata recent in acest scop.

Buletinul de analiza emis de catre Directia Sanitar-Veterinara Maramures arata faptul ca ursul a fost impuscat, in contextul in care asociatia nu avea cota de vanatoare pentru specia urs brun in acest an.

”Acest urs impuscat este victima unui sistem bolnav si corupt de gestionare a carnivorelor mari din tara noastra. Acest nefast eveniment trebuie sa fie un semnal mare de alarma pentru noi, pentru autoritatile si organismele responsabile de gestionarea populatiilor de urs brun din tara noastra, dar si pentru Comisia Europeana, avand in vedere valoarea si importanta speciei pentru ecosistemele forestiere din Romania dar si din Europa. Se pare ca, pe langa reducerea si fragmentarea habitatelor ursilor, trebuie sa adresam in cel mai serios mod posibil si problematica braconajului, care poate periclita pe termen lung conservarea speciei in multe zone ale tarii, dar si sa obtureze actul cercetarii stiintifice, atat de necesar pentru definirea celor mai potrivite masuri de gestionare a populatiilor acestei specii”, a declarat Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului Granite deschise pentru ursi in Carpatii Romaniei si Ucrainei.

Desi reprezentantii WWF au fost cei care au adus la cunostinta gestionarului fondului de vanatoare faptul ca ursul a fost gasit mort, acestia nu au anuntat imediat politia, apelul de urgenta fiind efectuat tot de catre echipa WWF. Conform contractelor de gestiune a fondurilor de vanatoare, gestionarul are obligatia sa asigure paza fondului cinegetic si sa actioneze cu toate mijloacele, in vederea prevenirii si combaterii braconajului cinegetic. Apoi, are si obligatia de a face demersurile legale necesare pentru solutionarea cazurilor de braconaj descoperite.

Granite deschise pentru ursi

Ursul impuscat este primul exemplar capturat de catre WWF pentru montarea unui colar GPS GSM in cadrul proiectului Granite deschise pentru ursi in Carpatii Romaniei si Ucrainei. Ursul a fost capturat in raza ocolului silvic Strambu Baiut, de pe un fond de vanatoare gestionat de catre acesta. Capturarea unui urs implica vaste cunostinte in domeniu si o buna cunoastere a suprafetei gestionate, drept pentru care Ocolul Silvic Strambu Baiut are un rol important in cadrul initiativei WWF.

Ursul capturat urma sa contribuie la urmarirea traseului si identificarea habitatelor favorabile utilizate de ursii din regiune. Actiunea este coordonata de WWF-Romania- filiala Maramures si este o premiera pentru regiune, fiind de o importanta critica pentru cercetarea stiintifica la nivel european. Recent, alte doua exemplare de urs brun au fost capturate de catre specialistii organizatiei si sunt monitorizati prin satelit.

Ursul, un mascul de aproximativ 6-8 ani, care cantarea 150 kg si masura aproximativ 2 metri in lungime, a fost capturat in luna iunie a acestui an si a primit numele de cod WWF11621. Acesta urma sa furnizeze date importante pe termen mediu (aproape 2 ani) despre locurile de hranire, adapost, inmultire si despre coridoarele de deplasare ale speciei si nu numai. Datele au fost furnizate de catre acest urs pana la data de 30 august.

Proiectul derulat de WWF isi propune conservarea biodiversitatii din regiune, aflata in continuu declin din cauza dezvoltarii economice care nu tine cont de impactul asupra naturii. Pentru a putea elabora pasii si masurile de conservare necesare, echipa WWF, cu ajutorul celor mai buni specialisti in carnivore mari din tara, colecteaza informatii si realizeaza o cercetare asupra habitatelor si coridoarelor de deplasare a ursilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *