Usturoiul – un antibiotic natural care poate preveni chiar cancerul

Usturoiul – un antibiotic natural care poate preveni chiar cancerul

Mancare traditionala gatita din produse ecologice din care sa nu lipseasca – pe cat posibil – usturoiul este recomandarea nutritionistilor maramureseni, mai ales acum cand fast food-urile si alimentele gen “take away” au invadat piata. Specialistii spun ca usturoiul este antibioticul natural care are numeroase calitati terapeutice, putand preveni boli dintre cele mai grave, cum ar fi cancerul de stomac sau de colon.

Considerat de nutritionisti un adevarat panaceu, usturoiul este unul dintre ingredientele recomandate intr-o alimentatie sanatoasa. Usor de gasit usturoiul poate fi folosit in aproape toate felurile de mancare, de la ciorbe, fripturi, tocanite pana la aperitive. Si bucatarii maramureseni il recomanda mai ales pentru aroma pe care o da in mancare.

“Trebuie sa mancam ecologic, iar ustoroiul este foarte sanatos. Sunt multe preparate in care putem sa-l folosim. Nu e deloc greu pentru stomac, iar eu il recomand la toata lumea”, a spus Florica Dascalu, bucatareasa.

Potrivit specialistilor, usturoiul ajuta la cresterea imunitatii, imbunatateste semnificativ circulatia sangelui, ajuta la digestie si tine mucoasa stomacala sanatoasa. Are efect antimicrobian atat in aplicatii externe, cat si in uz intern datorita unei substante, allicin. Este antiseptic si antiparazitar, putandu-se aplica pe plagi infectate si intepaturi de insecte. Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a organismului, ustoriul ofera si protectie fata de agentii cancerigeni.

“Maramuresenii au obiceiuri culinare care includ usturoiul in foarte multe retete si este foarte bine. Usturoiul e un condiment foarte bogat in calorii, are multe vitamine, oligoelemente valoroase, sulf, potasiu, selenium, substante care ii confera calitati terapeutice, aminoacizi, uleiuri volatile. De asemenea, se cerceteaza si se discuta din ce in ce mai mult efectul de prevenire a cancerului digestiv, in special a cancerului de stomac si a cancerului de colon”, a explicat Eva Vincze medic specialist in boli metabolice.

Nutritionistii atrag insa atentia asupra faptului ca usturoiul trebuie utilizat cu grija de persoanele care sufera de intoleranta gastrica. De asemenea, nu este recomandat nici la mamele care alapteaza, pentru ca poate trece in laptele matern creand disconfort sugarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *