Vacante pe bicicleta

    Biciclete

    Desi departe de trendul din strainatate, ciclismul incepe sa devina un hobby si in Romania. Asa au aparut si noi idei de afaceri: organizarea unor vacante pentru clientii biciclisti.

    Romanii au redescoperit placerea pedalatului. Traseele din tara noastra pentru bicicleta sunt asemanatoare celor din tarile cu traditie in ale ciclismului. Insa partea proasta este ca, daca nu are cine sa te indrume la inceput, cam greu sa le descoperi de unul singur. Si de aici vine si „clientela” bogata a concursurilor de bicicleta pentru amatori. Pentru o taxa modica, organizatorii pun la punct un traseu, il delimiteaza, opresc si circulatia daca este cazul si gata terenul de joaca! Tot ei sunt si cei care organizeaza vacante pe bicicleta.

    Cei care doresc sa isi petreaca timpul liber la un astfel de concurs au ocazia sa o faca la inceputul lunii mai, cand se organizeaza competitia „Prima Evadare”, unul dintre cele mai mari concursuri de bicicleta din tara pentru amatori. Plecarea se face din Bucuresti, sosirea – la Snagov. Astfel de concursuri au devenit foarte populare in ultima vreme. Cea mai recenta demonstratie a avut loc la Galati, iar organizatorii de astfel de competitii sunt optimisti si pentru viitor, avand in vedere ca numai anul trecut s-au vandut peste 500.000 de biciclete la noi in tara.

    Solutie pentru cei care n-au bicicleta

    Ce faci insa daca nu ai bicicleta? Sau ti-ai cumparat una, dar nu vrei s-o strici pe terenul accidentat din cadrul concursurilor, ori nu ai conditia fizica pentru asemenea evenimente? „Pentru cei care doresc sa pedaleze, dar si sa afle ceva nou despre traseu ori sa descopere istoria locurilor, exista agentii specializate care ofera servicii de cicloturism”, explica Mircea Olaru, directorul Enjoy Transylvania, o agentie de turism din Bucuresti specializata in astfel de vacante.

    Excursii la 100 de lei

    Serviciile agentiilor de cicloturism sunt complete, iar grupurile se formeaza in functie de capacitatea de efort a fiecaruia. La fel se alege si traseul. La inceput, turistii primesc consultanta in alegerea traseului si o bicicleta. Pe toata durata vacantei grupul va fi insotit de un ghid national. „Ne ocupam de toata logistica: transportul cu masina pana la locul de unde incepe traseul pe bicicleta, transferul bagajelor la locul de cazare, organizarea evenimentelor la pensiuni, asistenta tehnica pe toata durata traseului”, spune Mircea Olaru.

    La sfarsit, costul unei astfel de excursii poate fi asemanator cu cel al unei vacante in care ai platit doar cazarea si transportul. Poti gasi variante cu un buget mai mic, pentru o zi sau pentru un weekend, care ajung la 100-200 de lei. Exista si vacante all inclusive, de sapte zile, cu masa, transport, ghid, vizite la obiective, care ating 600 de euro.

    Satele sasesti, in topul preferintelor

    Traseele propuse de astfel de agentii sunt putin cunoscute chiar de turistii „per pedes”: satele sasesti din Transilvania, Marginimea Sibiului sau Obcinele Bucovinei. Partea buna este ca excursiile se pot face si la cerere. „Ai vrea sa ajungi intr-o anumita zona, dar n-ai bicicleta? Noi punem la dispozitie bicicleta, o masina si un ghid care sa-ti spuna povestile locului”, spune Mircea Olaru.

    Mersul pe bicicleta, un sport pentru orice varsta

    Daca pana nu demult doar tinerii erau vazuti pedaland prin parcuri sau pe drumurile de tara, in ultimii ani si cei mai in varsta ori familistii au inceput sa fie mai activi. O spun si organizatorii de concursuri, si reprezentantii agentiilor cu servicii de cicloturism. Mersul pe bicicleta este un sport pentru orice varsta, deoarece nu supune articulatiile si oasele unei uzuri mult peste cea obisnuita, explica specialistii.

    Sfaturi de la profesionisti

    In cazul in care ai de gand sa pedalezi o zi intreaga, fie si cu pauze, cei cu experienta spun ca este important cum te hranesti. Micul dejun se ia intotdeauna, deoarece iti da energie, ciclismul fiind un sport in care se ard multe calorii. In cicloturism nu este nevoie sa urmezi reguli stricte ca in ciclismul de performanta. Cel mai important este sa bei apa des, chiar daca nu ti-e sete.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *