Valcea: inca o halda de steril face prapad

0
401

Dupa cea de la Mateesti, o a doua halda de steril a inceput sa alunce in Valcea.

In orasul Berebesti, halda Panga Sud a rupt un drum care facea legatura intre satele Damteni si Valea Mare, „a inghitit” un stalp de inalta tensiune si se indreapta amenintator catre albia raului Taraia. Malul urias de steril inalt de peste un metru s-a pus in miscare inca de vineri dupa-amiaza. Zeci de hecatare de teren arabil au fost distruse. Deocamdata nu sunt in pericol case.

In cateva clipe, peste 100 de metri de drum a fost acoperit de valuri uriase de steril si au fost distruse zeci de hectare de teren arabil. „Deocamdata, nu sunt in pericol casele localinicilor, acestea se afla la aproximativ 100 de metri departare de malul de pamant. Insa, daca nu se opreste, va fi jale mare. In satul Valea Mare sunt cateva zeci de gospodarii situate chiar la poalele haldei”, sustine Stefan Aurel, primarul orasului Berbesti.

Pericolul cel mai mare il reprezinta opturarea raului Taria, care curge de-a lungul localitatilor Mateesti si Berbesti, si producerea de inundatii majore. „Cred ca daca bagam niste buldozere sus pe halda si nivelam pamantul, reusim sa o oprim”, este de parere inginerul Gheorghe Stoica, de la Exploatarea Miniera a Carbunelui Berbesti.

In urma cu cateva saptamani, din cauza alunecarii unei halde de steril in Mateesti, opt familii au fost evacuate.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.