Vanatorii gorjeni cauta vulpile turbate

Vanatorii gorjeni au inceput sa impuste vulpile turbate. Masura a fost luata dupa ce in judetul Gorj au fost depistate peste 50 de focare de rabie, de la inceputul anului si pana in prezent.

GORJ. Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj a demarat ample actiuni de impuscare a vulpilor din judet. Actiunea este intreprinsa cu scopul de a reduce pericolul extinderii focarelor de rabie, boala reprezentand un pericol pentru locuitori. Prima actiune a avut loc in ultimele trei zile ale saptamanii trecute, fiind impuscate sase vulpi. Cadavrele acestora au fost duse de vanatori la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Gorj, unde au fost efectuate analizele de laborator. Potrivit directorului DSV Gorj, Ion Iliuta, in cazul in care rezultatele analizelor de laborator vor arata existenta rabiei, vor fi luate masuri de vaccinare antirabica atat a animalelor, cat si a populatiei din zonele respective. „Avem de analizat zece vulpi, din care sase care au fost impuscate de vanatori. Celelalte patru au fost gasite moarte si aduse de oameni pentru a fi supuse analizelor de laborator. Actiunea comuna va continua la sfarsitul saptamanii, iar vulpile ce vor fi impuscate vor fi supuse analizelor de laborator”, a spus Ion Iliuta.

Vanatoarea va continua

Potrivit directorului AJVPS Gorj, Niculaie Tonca, au avut loc actiuni de vanatoare in zece fonduri, printre care s-au numarat Valea cu Apa, Pades, Lelesti, Targu Carbunesti: „Vom continua seria actiunilor de vanatoare. Vom trece la impuscarea vulpilor, iar acestea vor fi analizate in laborator pentru a stabili care este situatia. Daca analizele efectuate vor arata ca rabia s-a extins, se vor lua masurile de rigoare, astfel incat sa eradicam boala ce ar putea afecta sanatatea animalelor si a populatiei judetului Gorj”.

DSV a avertizat primarii asupra masurilor ce trebuie intreprinse ca urmare a cresterii alarmante, pe teritoriul judetului, a cazurilor de rabie. Celor 70 de primari gorjeni li se solicita sa sprijine serviciile sanitar-veterinare in gestionarea rabiei, prin aplicarea, in localitatile in care a fost declarat focarul, a planului de asanare. Se recomanda constientizarea proprietarilor de animale asupra pericolului pe care il reprezinta rabia, acestia trebuind sa evite accesul in padure dupa lasarea serii, sa impiedice iesirea cainilor si pisicilor in afara gospodariilor, sa accepte vaccinarea de urgenta a cainilor insotitori de turme de animale la pasunat etc.

Masuri de prevenire si in cadrul ASP Gorj

Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Gorj a luat masuri de precautie in ceea ce priveste rabia. Potrivit directorului ASP Gorj, medicul Mariana Sfichi, a fost realizata o rezerva de vaccin si ser antirabic: „Am facut un stoc de 2.500 de doze de vaccin antirabic si 50 de flacoane de ser antirabic. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice eventualitate, desi pana in prezent nu au fost cazuri de oameni muscati de vulpi turbate. Rezerva antiepidemica este acum completa, insa speram ca nu va fi nevoie de interventia noastra”.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *