Vanzarile auto au explodat in noiembrie, incurajate de programul Rabla

  0
  315
  Vanzarile auto au explodat in noiembrie, incurajate de programul Rabla

  Vanzarile auto au explodat in noiembrie, incurajate de programul Rabla

  Cele mai vandute marci, in noiembrie, au fost Dacia, cu 4.105 unitati, Renault, cu 1.030, si Skoda, cu 1.026

  Incurajate de programul Rabla dar si de anuntul privind marirea taxei auto incepand cu ianuarie 2011, vanzarile de masini noi au explodat in noiembrie.

  Dacia si Renault, cele mai vandute marci

  Astfel, luna trecuta romanii au inmatriculat 11.440 de autoturisme noi, in crestere cu aproape 35% fata de luna similara a anului precedent, conform datelor Directiei Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cele mai vandute marci au fost Dacia, cu 4.105 unitati (crestere de peste 45% fata de noiembrie 2009), Renault, cu 1.030 de unitati (crestere de 75%), Skoda, cu 1.026 de unitati (crestere de 26,5%), si Opel, cu 845 de unitati (crestere de 103%). Per total insa, in primele 11 luni ale acestui an, numarul inmatricularilor a scazut cu 22%, la 82.069 de unitati fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand au fost inmatriculate 104.000 de unitati. Primul impuls a fost dat de anuntul privind prelungirea valabilitatii voucherelor Rabla. Initial, valabilitatea dura pana pe 23 noiembrie. Anuntul privind prelungirea acestei perioade a fost facut aproape de mijlocul lunii noiembrie, ceea ce i-a indemnat pe doritori sa se grabeasca sa profite de cele 31.000 de vouchere care erau inca disponibile. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat atunci ca voucherele pot fi folosite pana pe 31 ianuarie 2011.

  Ulterior, acelasi ministru a anuntat ca taxa auto se va majora de la inceputul anului viitor, ceea ce i-a determinat pe cei care vor sa isi cumpere o masina, indiferent ca era vorba despre una veche, la mana a doua sau de una noua, sa viziteze dealerii sau targurile de masini. In ceea ce priveste strict dinamica vanzarilor, respectiv cresterea procentuala, rezultate foarte bune au avut Infiniti, divizia de lux a constructorului auto nipon Nissan, care a vandut sase unitati in noiembrie anul acesta fata de una singura in noiembrie 2009, deci o crestere de 500%, dar si Seat, cu o dublare a inmatricularilor, de la 93 la 186 de unitati.

  Chrysler si Dodge, campioni la scaderea vanzarilor

  In primele 11 luni ale acestui an s-au inregistrat insa si scaderi-record, cum ar fi cazurile celor de la Chrysler si Dodge, care au vandut cu 90% mai putin. Pe lista scaderilor notabile se afla si Lancia, cu -71%, si Saab, cu -62%. Cel mai important efect al anuntului privind scumpirea taxei auto, dupa cum era de asteptat, s-a vazut in cazul vanzarilor de masini la mana a doua, in cazul carora taxa auto creste cu pana la 50% in functie de vechime, model si de standardul de poluare. In noiembrie, inmatricularile de masini second-hand au crescut cu 80% fata de luna similara a anului precedent, ajungand la 26.887 de unitati, de peste doua ori si jumatate mai mari decat inmatricularile de autoturisme noi. In ceea ce priveste continuarea programului Rabla, Ministerul Mediului a anuntat ca anul viitor vor putea fi folosite patru vouchere, si nu trei, ca anul acesta. Voucherele folosite in program vor avea insa o valoare mai mica, de numai 3.000 de lei.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.