Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului mediului, Rovana Plumb, sa prezinte in sedinta de guvern situatia referitoare la exploatarea minereului aurifer de la Certej (Hunedoara) si a acuzat PDL ca nu a respectat reglementarile vizand protectia mediului, transmite Agerpres (12 septembrie).
„In cursul sedintei, o sa va rog sa ne informati despre ce s-a intamplat la Certej. Asta inseamna sa guvernezi cu oamenii PDL-ului, nu? PDL – cand este vorba de o spaga – ei dau orice. Va rog sa luati masuri imediat. Cine este cu PDL sa mearga la PDL si sa-si ia banii acolo, nu pe spinarea Romaniei si nu pe spinarea nerespectarii reglementarilor noastre privind protectia mediului”, i-a cerut Ponta Rovanei Plumb.
Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a cerut, pe 3 septembrie, Garzii Nationale de Mediu si Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului verificarea, in regim urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judetul Hunedoara.
Responsabilii celor doua institutii vor urmari verificarea procedurilor urmate in legatura cu acest acord de mediu pentru a se vedea in ce masura s-au respectat toate prevederile legale.
De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international.
Daca se va constata ca acordul nu a fost emis in conformitate cu legea, acesta se va anula.
Asociatiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior si Re.Generation au condamnat anterior, printr-un comunicat remis mass-media, emiterea recenta a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scara larga pe baza de cianuri din Romania.
Cele trei asociatii sustin ca proiectul are un impact devastator asupra mediului, precum si vicii de legalitate. Totodata, acestea considera ca prin reteaua de actionari, respectiv companiile detinatoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamana celui propus la Rosia Montana, atragand de-a lungul timpului critici din partea organizatiilor de protectia mediului din Romania.