Victor Bostinaru: Serviciile secrete romanesti s-au impotrivit proiectului de la Rosia Montana

Victor Bostinaru: Serviciile secrete romanesti s-au impotrivit proiectului de la Rosia Montana

Prostestele de strada din Romania au reprezentat o excelenta ocazie pentru readucerea in prim-plan si a problemei legate de controversata exploatare a aurului de la Rosia Montana. In acelasi timp, si presedintele Romaniei impreuna cu partidul sau apasa acceleratia din ce in ce mai mult in sensul obtinerii tuturor avizelor de mediu necesare pentru ca cei de la compania canadiana Rosia Montana Gold Corporation sa poata incepe cat mai repede extractia aurului folosind procedeul cu cianuri.

Europarlamentarii PSD si PNL s-au implicat la nivelul PE intr-o lupta dura impotriva deciziilor puterii de la Bucuresti de a sustine cu orice pret mineritului cu cianuri la Rosia Montana.

Una din rundele acestei batalii pentru Rosia Montana are loc marti, la Bruxelles de la Rosia Montana, acolo unde europarlamentarul PSD Victor Bostinaru in calitatea sa de coordonator al Grupului S&D in Comisia de Petitii a Parlamentului European, organizeaza o audiere privind „Riscurile utilizarii cianurilor in minerit: proiectul minier de la Rosia Montana”.

La acest eveniment vor lua parte membrii ai Parlamentului European, din mai multe comisii de specialitate, ministrii Mediului din statele membre UE, experti pe probleme de mediu din Europa si reprezentanti ai mass media. Concluziile care vor fi formulate marti ajung in atentia Comisarului European pentru Mediu care urmeaza a lua deciziile care se impun cu privire la exploatarea de la Rosia Montana.

Cu aceasta ocazie, cotidianul.ro a stat de vorba cu Victor Bostinaru, artizanul acestui important eveniment, despre dedesubturile afacerii de la Rosia Montana.

Cotidianul.ro: Pe coridoarele puterii circula din ce in ce mai des zvonul ca Ministerul Mediului este la un pas de a elibera si ultimele avize de mediu necesare celor de la RMGC pentru a incepe exploatarea aurului de acolo folosind procedeul cu cianuri. Domnule eurodeputat Victor Bostinaru, care credeti ca este cu adevarat pozitia celor de la UDMR ( cei care detin sefia acestui minister) in problema Rosia Montana? Converg interesele UDMR-ului cu cele ale PDL-ului in acest spinos dosar?

Victor Bostinaru: Ca sa citez un coleg udemerist am sa va spun asa: ” UDMR este pus acum in situatia de scoate cu mainile lor, adica prin semnatura ministrului Mediului cianurile PDL-ului din acest proiect” . Este clar ca UDMR o face impotriva propriilor convingeri- vedeti declaratiile anterioare ale presdeintelui Kelemen Hunor si ale lui Laszlo Borbely, ministrul Mediului. In al doilea rand UDMR face acest lucru impotriva convingerilor comunitatii maghiare din Romania, si trei, UDMR e pe aceeiasi baricada in problema Rosia Montana, alaturi de PDL, chiar si impotriva instructiunilor primite de la Budapesta. Pe de alta parte trebuie sa va spun ca- fara a-i exonera pe udemeristi de responsabilitatea faptelor lor, ca linia intai a frontului pro-RMGC, acolo la Ministerul Mediului, este reprezentata de secretarul de stat Marin Anton, de la PDL. Cel despre care- la runda de audieri de la sfarsitul lunii noiembrie, colegii eurodeputati din comisiile de specialitate au declarat ca ” reprezentantul Ministerului Mediului din Romania este mai agresiv ca PR pentru acest business al companiei Gabriel Resources decat insasi reprezentantii acestei companii.” „. Sa nu uitam ca din comisia de la Ministerului Mediului care analizeaza oportunitatea eliberarii certificatului de mediu pentru exploatarea de la Rosia Montana, au fost eliminati rand pe rand – prin „grija” celor de la PDL, toti profesionistii care s-au opus avizarii mineritului cu cianuri.

– Saptamana trecuta, intr-o iesire publica, presedintele Traian Basescu a reluat problema redeschiderii minelor, evident cu accent pe Rosia Montana. Care sunt interesele presedintelui Romaniei si de ce insista atat de mult in sensul ca exploatarea aurului cu cianuri in Muntii Apuseni trebuie sa inceapa anul asta?

– Nu intru acum in analiza unei posibile motivatii comerciale pe care ar putea sa o aiba Basescu in afacerea de la Rosia Montana, dar trebuie subliniat faptul ca nicaieri in UE sau oriunde in lumea civilizata, niciun presedinte al vreunei tari sau un sef de guvern nu s-a transformat intr-un promotor agresiv, intr-un lobby-ist al unei afaceri private, culmea! impotriva intereselor statului pe care il conduce. Prin aceste manevre Traian Basescu nu doar ca aduce grave prejudicii de ordin material statului roman si cetatenilor sai, dar jigneste grav si institutia Presedintiei Romaniei. Pe de alta parte, dupa cum se poate lesne vedea, PDL-ul este foarte nervos, pentru ca li se apropie termenul, li se apropie scadenta, si nu au reusit sa intoarca ceea ce au promis ca vor intoarce canadienilor de la Gabriel Resources, respectiv demararea proiectului de la Rosia Montana, proiect pe care ei s-au grabit sa il includa in programul de guvernare al partidului. Eu va reamintesc si faptul ca, in guvernarea CDR- si stiu exact ce spun pentru ca eram deputat PD, Adriean Videanu si Radu Berceanu ( pe atunci ministru al Industriilor ) au fost cei care ni i-au adus la Parlament, in sala grupului PD de la Camera, pe cei de Gabriel Resources si pe Frank Timis, care la vremea respectiva facea parte din nou infiintata companie RMGC. Mai mult, opinia publica dar mai ales DNA-ul- care sper ca va cu adevarat o insitutie independenta dupa caderea regimului Basescu, sa nu uite ca startul proiectului de la Rosia Montana poarta semnatura in clar a ministrului de atunci al Industriilor, Radu Berceanu. Atunci s-a semnat contractul, repet de catre Radu Berceanu, atunci s-a acordat licenta de exploatare si acolo apare si semnatura lui Berceanu.

– Vorbeati domnule Bostinaru despre procurorii DNA din era post-Basescu, atentionandu-i ca odata si odata vor trebui sa se aplece cu foarta multa atentie asupra tuturor acelora care s-au implicat din postura de demnitari ai statului roman in favorizarea intereselor companiei RMGC, dar si daunelor provocate bugetului de stat prin minimizarea voita a participatiei Romaniei in acesta afacere. Mai exact, ce ar trebui sa faca procurorii in problema Rosia Montana?

– Intai si intai e vorba despre valabilitatea licentei de exploatare, licenta care nu e legala. Asta in primul rand. In al doilea rand, aflam chiar dintr-o declaratie publica a secretarului de stat de la Ministerul Mediului, Marin Anton, ca licenta a si expirat! Ideea lor ca poti sa dai aviz de mediu pentru o exploatare miniera a carei licenta a expirat, este nebunie curata! E puscarie, fara niciun fel de discutie! Noua guvernare care va urma dezastruosului regim Basescu-PDL are datoria de a sprijini organele de ancheta si magistratura in sensul solutionarii judiciare transparente si cat mai rapide a jafului de la Rosia Montana, jaf pe care eu nu ma sfiesc sa il cataloghez ca pe unul din cele mai mari acte de tradare de tara infaptuite vreodata de niste conducatori ai Romaniei!

Si pentru ca tot discutam de rolul institutiilor statului indrituite sa vegheze la respectarea legii in interesul cetateanului roman si al Romaniei, trebuie sa adresez o intrebare cat se poate de legitima serviciilor secrete romanesti. Si-au pastrat pozitia serviciile secrete in privinta spinoasei probleme de la Rosia Montana? Reamintesc- si lucratorii din aceste servicii stiu foarte bine ca asa e, ca serviciile secrete erau net contrare demararii acestui proiect de la Rosia Montana al canadienilor de la RMGC, pentru motive care tin de securitatea nationala. In acest caz, daca serviciile secrete si-au mentinut pozitia in aceasta chestiune, iar cei de la PDL si Traian Basescu- care altminteri indrageste foarte tare aceste servicii, sprijina si actioneaza in interesul canadienilor de la RMGC, in dauna securitatii Romaniei si a intereselor sale, atunci actualii guvernanti in frunte cu seful lor suprem vor da socoteala! Daca in schimb, serviciile secrete si-au schimbat optica in ceea ce priveste mineritul cu cianuri de la Rosia Montana, sa explice de ce au facut-o si pe ce s-a bazat schimbarea asta de optica atat de dramatica, incat brusc nu a mai contat securitatea nationala. Aici iarasi am sa spun ca viitoarei guvernari ( si sper ca va fi vorba despre USL) ii revine sarcina de a sa afla raspunsul la intrebarea de mai sus.

– Daca am ajuns la ceea ce isi propune USL, dupa castigarea alegerilor, as vrea sa clarificati pentru opinia publica, care este viziunea opozitiei in legatura cu exploatarea aurului din Muntii Apuseni? Mai concret, o data instalat guvernul USL, care va fi prima mutare a acestei noi guvernari, in privinta Rosiei Montane? Cei de la RMGC vor fi lasati sa isi continue demersurile de incepere a exploatarii aurului sau chiar mineritul- daca vor reusi sa obtina pana atunci avizele de mediu?

– Am sa incep cu raspunsul la ultima intrebare. Nu in mod cert nu, domnii de la Gold Corporation vor fi stopati si proiectul oprit de indata. In repetate randuri, cei doi co-presedinti ai USL, Crin Antonescu si Victor Ponta au explicat cat se poate de clar ca noi toti, cei din opozitia unita suntem ferm impotriva acestui proiect de la Rosia Montana, in forma impusa de RMGC. Reiau, USL este impotriva acestui proiect in forma in care este el acum, asa cum a fost dorit de RMGC si obtinut prin intermediul PDL-ului. Sa ne intelegem, USL nu este impotriva exploatarii rezervelor naturale de aur, argint si alte metale rare existente in solul Romaniei. Alternativa pe care USL o propune e una cat se poate de simpla: dezvoltarea durabila. Iar asta inseamna in primul rand tehnologii de extractie moderne care sa nu genereze- asa cum se intampla in cazul mineritului cu cianuri, desertificarea si otravirea pamantului si apelor tarii noastre. Veti vedea si veti auzi, acest lucru se va spune si se va demonstra- cu argumente stiintifice serioase, chiar maine, aici in PE, la audierile la care vor fi prezenti si ministrii Mediului din toata Uniunea Europeana.

– Domnule eurodeputat Victor Bostinaru, pe aproape toate televiziunile importante din Romania si in toata presa scrisa suntem sufocati de publicitatea de la RMGC. Dumneavoastra si colegii dumneavoastra din PSD si PNL ati atras atentia in nenumarate randuri asupra pericolului reprezentat de mesajul raspandit prin publicitatea mincinoasa a RMGC. Stiu ca ati sesizat CNA-ul, chiar de aici de la Bruxelles, ce a raspuns Parlamentului European, autoritatea de la Bucuresti de reglementare in audio-vizual?

– Aceste filmulete si reclame pro-RMGC cu care suntem bombardati- fara a ni se prezenta si reversul medaliei, sunt nu doar mincinoase si periculoase in sensul manipularii opiniei publice romanesti, dar reprezinta un pericol si la adresa libertatii presei. Sa va explic de ce. Exista in Romania inca ( slava Domnului! ) destui jurnalisti cu opinii ferme impotriva controversatului proiect de minerit cu cianuri de la Rosia Montana. Ei bine, acesti jurnalisti angajati in diferite institutii media, nu pot sa isi spune parerea, de a-si publica investigatiile cu privire la acest subiect, din cauza contractelor uriase de publicitate pe care RMGC le are cu aproapte toate trusturile de presa din Romania. Si da, aveti informatii corecte, PE a notificat CNA-ul cerand lamuriri in privinta respectarii de catre RMGC si insistutiile de presa care difuzeaza spoturile a legislatiei europene in domeniul audio-vizualului si al publicitatii. Cu respect, trebuie sa va spun ca onor CNA nu a catadicsit nici pana acum ofere raspunsuri clare si convingatoare la toate intrebarile adresate de membrii Parlamentului European din comisiile de resort.

– Domnule eurodeputat Victor Bostinaru, un gand de sfarsit de interviu.

– Pentru noi toti, si pentru mine, si colegii mei din USL, si pentru dumneavoastra cei din presa si pentru noi toti, cetateni ai tarii noastre, prioritatea absoluta este ceea ca Romania ( inclusiv Rosia Montana ) sa mai fie locuibila dupa guvernarea Basescu-PDL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *