De Ziua Mondiala a Zonelor Umede, Salvati Delta atentioneaza asupra atacului vanatorilor si a incapacitatii de a ne proteja Delta

De Ziua Mondiala a Zonelor Umede, Salvati Delta atentioneaza asupra atacului vanatorilor si a incapacitatii de a ne proteja Delta

In anul in care la Bucuresti va avea loc cea mai importanta intalnire mondiala dedicata zonelor umede, Conferinta Partilor la Conventia Ramsar, Asociatia Salvati Dunarea si Delta avertizeaza ca Delta Dunarii nu are inca un plan de management aprobat, nu are o strategie valabila de dezvoltare pentru comunitatile de pescari care traiesc acolo, iar autoritatile romane discuta in aceasta perioada despre reintroducerea in Delta a vanatorii sportive.

Tema Conferintei Ramsar din acest an este turismul responsabil in zonele umede. In raport cu aceasta problematica, SDD avertizeaza ca, desi exista sustinatori care considera ca vanatoarea in Rezervatie este o metoda prin care numarul de turisti poate fi crescut, aceasta practica este o amenintare la adresa ecosistemului fragil al Deltei.

Mai mult decat atat, vanatoarea sportiva nu reprezinta o alternativa sustenabila pentru populatia locala, ci mai degraba o metoda de distractie cinica pentru un grup restrans de vanatori, membrii ai Parlamentului sau investitori locali si straini.

O alta amenintare la adresa Deltei o reprezinta degradarea patrimoniului natural si arhitectural al zonei, prin tolerarea de catre autoritati a constructiilor care nu respecta specificul local. Acest fapt este cu atat mai grav cu cat inca din anul 2008 Salvati Delta a reusit sa determine adoptarea unui regulament de arhitectura si urbanism in Delta Dunarii.

Beneficiile pe care le poate oferi practicarea ecoturismului in Delta Dunarii contrasteaza cu dezvoltarea haotica din ultimii ani. SDD atrage atentia ca in Delta Dunarii exista o limita – capacitatea de suport a naturii, peste care nu se poate trece fara a afecta negativ ecosistemul.

« Pe langa problemele endemice ale mostenirii comuniste in Delta Dunarii, cum ar fi supraexploatarile industriale agricole si piscicole, la care se adauga braconajul dezlantuit si irepresibil, marea incercare a viitorului Deltei va fi turismul de masa, invaziv, nenormat si nesupravegheat si, in consecinta, nesustenabil. Modelul practicat in toate Rezervatiile si Arealele protejate este unul ecoturistic. Chiar in Marea Mediterana, o mare cu probleme grave, foarte asemanatoare cu cele ale Deltei Dunarii, comunitatile locale au inceput sa adopte fervent modelul rezervatiilor turistice, atentie!, mult mai rentabile financiar decat modelul exploatarilor industriale marine. Iar acest model, neinteles inca la noi, este promovat asiduu si cu succes in cele peste 20 de tari cu iesire la Mediterana, Egee si Adriatica de catre Pierre-Yves Cousteau, fiul marelui Comandant al ecologiei oceanice, Jacques-Yves Cousteau.» spune Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Delta Dunarii, sit de patrimoniu UNESCO, se confrunta regulat cu probleme in fata carora autoritatile se declara neputincioase, in cazul in care nu sunt complici: braconajul si diminuarea resurselor piscicole, intarzierea lucrarilor de reconstructie ecologica, transformarea plajelor prin modalitati ce contravin Directivelor Uniunii Europene privind conservarea biodiversitatii.

Toate aceste amenintari la adresa biodiversitatii si a ecosistemului Deltei reprezinta amenintari la adresa turismului durabil si, implicit, la adresa bunastarii locuitorilor din acest spatiu unic in Europa.

Pentru a raspunde acestor probleme, Salvati Delta dezvolta proiecte si actiuni concrete pentru a educa localnicii si autoritatile, prin care informeaza si educa in spiritul eco-turismului si al protejarii naturii. Pentru a afla cum sa fii un turist responsabil, vezi articolele de buna purtare de pe site-ul www.salvatidelta.ro

Conventia Ramsar este un tratat interguvernamental care ofera cadrul unei cooperari internationale in scopul conservarii si a folosirii intelepte a resurselor.

Misiunea Conventiei Ramsar este conservarea si folosirea inteleapta a zonelor umede prin actiuni locale, regionale si nationale si cooperare internationala – o contributie care sa duca la dezvoltarea lor sustenabila in intreaga lume. In Romania, zonele incluse in Conventia  Ramsar sunt Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei. Delta Dunarii (partea ce tine de Romania) este o zona fluviala formata din griduri nisipoase si lacuri cu vegetatie bogata, zone de tranzitie cu lacuri deschise, plauri si hasmacuri, si o zona marina dominata de dune si complexe marine costiere. Zona este bogata in flora si fauna. Rezervatia este un important habitat pentru pasarilor de apa. Specifica zonei este populatia de cormorani si pelicani. Populatia localitatilor raspandite de-a lungul Deltei are legaturi culturale specific cu ecosistemul. Activitatile traditionale sunt pescuitul, agricultura in ferme mici si turismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *