Victoria “taberei nucleare” in alegerile din Tokyo

  0
  503
  Victoria “taberei nucleare” în alegerile din Tokyo
  Victoria “taberei nucleare” in alegerile din Tokyo
  Victoria “taberei nucleare” in alegerile din Tokyo

  Alegerea unei persoane sustinute de premierul Shinzo Abe drept guvernator al municipiului Tokyo ar urma sa intareasca pozitia sefului guvernului nipon in repornirea unora dintre reactoarele nucleare. Fortele antinucleare doreau sa faca din alegerile municipale din Tokyo un referendum privind problema nucleara. Pariu pierdut: Morihiro Hosokawa, liderul sustinatorilor liniei “zero nuclear”, a intrunit de doua ori mai putine voturi decit principalul sau oponent Yoichi Masuzoe. Sprijinul acordat cauzei antinucleare de catre carismaticul Junichiro Koizumi, fost premier aureolat de o popularitate imbatabila, nu i-a convins pe locuitorii Tokyo, care depind energetic de centrale indepartate de capitala.

  Cu toate acestea, rezultatul alegerilor din Tokyo este mai mult o consecinta a dezorganizarii Opozitiei decit o adeziune ferma la acest tip de energie. “Candidatii anti-nucleari au totalizat 1,9 milioane de voturi, contra 2,1 milioane cit au totalizat candidatii pro-nucleari”, constata Dan Harada, membru al Partidului Liberal-Democrat (majoritar).

  Cu mina la inima, Yoichi Masuzoe a dat de inteles in timpul campaniei ca va resuscita energetica nucleara. In pofida avarierii centralei nucleare de la Fukushima, in 2011, japonezii continua sa se pronunte in sondaje in favoarea abandonarii nuclearului, dar sa voteze la fiecare consultare electorala locala pentru partizanii repornirii centralelor nucleare, chiar si in localitatile apropiate zonei sinistrate. Ministerul Industriei nipon isi recunoaste in mod deschis sprijinul pentru industria nucleara, devenita de asemenea un important sector de export pentru Japonia.

  In scop politic, premierul Shinzo Abe a aminat cu citeva luni prezentarea strategiei energetice a tarii pentru urmatorii 20 de ani, prezentare ce trebuia sa aiba loc in ianuarie. Acest document trebuie sa anunte oficial revenirea nuclearului in prim-planul surselor energetice ale Arhipelagului nipon. Este pentru prima data cind premierul nu va mentiona obiectivul unei cote nucleare in “mix-ul energetic” nipon, rezumindu-se la evocarea necesitatii de a lupta impotriva incalzirii climatice.

  Scrutinul din Tokyo constituie o veste exceptionala pentru guvernul nipon. Anul 2014 trebuie sa fie cel al repornirii unei parti importante din parcul nuclear al Japoniei, iar victoria lui Morihiro Hosokawa ar fi inghetat lumea politica timp de ani de zile pe marginea acestui subiect.

  Noua autoritate pentru siguranta nucleara are pe biroul sau 16 cereri de repornire a centralelor. Majoritatea guvernatorilor din prefecturile unde sint aceste centrale sint de acord sa autorizeze repornirea. Iar Shinzo Abe vrea sa actioneze repede: in fiecare luna, deficitul comercial al tarii, consecinta a prabusirii yenului fata de dolar cu implicatii energetice in afara nuclearului, se majoreaza.

  Insa, orice interferenta a guvernului in procesul decizional al Autoritatii pentru securitatea nucleara, institutie infiintata in timpul catastrofei din Fukushima, ar fi dezastruoasa pentru Japonia, ca si pe plan extern. Prin urmare, guvernul trebuie sa-si regleze frina. Potrivit expertilor nucleari, doar 2 sau 3 centrale vor putea fi repornite inainte de aceasta vara, “sezon de virf” pentru consumul energetic din Japonia. Astfel, Japonia este pe cale sa iasa din iarna fara energie nucleara.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.