Un oraș din New York interzice construirea de noi incineratoare de deșeuri: victorie importantă in lupta pentru economia circulară!

Pe 24 mai 2019, orașul Romulus, din statul New York, a obținut o victorie importantă în lupta impotriva economiei liniare, care promovează exploatarea resurselor și crearea de produse care, mai apoi, sunt distruse prin incinerare sau depozitarea la gropile de gunoi.

Săptămâna trecută, guvernatorul Andrew M. Cuomo a semnat un proiect de lege care interzice construirea de noi incineratoare de deșeuri în regiunea Lacurilor Finger. Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate în ambele camere ale Parlamentului statului New York, cu mai mult de două luni în urmă.

„Regiunea Lacurilor Finger este una dintre destinațiile emblematice ale orașului New York, având unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale din lume. Este imperativ să o protejăm”, a spus Cuomo. „Nu vrem să punem în pericol economia regiunii, sănătatea oamenilor și nici calitatea vieții”.

Proiectul de lege este o variație a unui alt proiect legislativ inițiat anul trecut, care nu a fost însă adoptat, din cauza opoziției lui Carl Heastie, președintele camerei inferioare a Parlamentului, care a refuzat să îl supună votului în plen.  

„Odată cu adoptarea legii, care are drept scop conservarea lacurilor Finger, comunitatea își poate (re)canaliza energia în direcția revitalizării economiei regionale, fără teama periclitării mediului înconjurător”, a spus Joseph Campbell, presedintele grupării Seneca Lake Guardian.”

Această lege a blocat un proiect masiv, evaluat la 365 milioane dolari, vizând construirea celui care avea să devină cel mai mare incinerator de deșeuri din statul american New York. Proiectul a fost anunțat în noiembrie 2017 de către Circular EnerG LLC, din Rochester, și urma să fie ridicat pe proprietatea Depozitul Seneca Army. Conform planului inițial al companiei, urmau să fie importe cantități mari de deșeuri municipale din New York, cu ajutorul unor camioane sau trenuri.

Imagine preluată de pe: https://waterfrontonline.blog/2019/05/24/bill-banning-finger-lakes-incinerator-finally-delivered-to-cuomo/

Suporterii acestui proiect susțineau că incineratorul reprezintă o alternativă superioară la tradiționalele gropi de gunoi, având o capacitate de a arde circa 2640 de tone de deșeuri pe zi. Proiectul a stârnit, însă, reacții adverse în rândul locuitorilor din vecinătate, precum și din partea membrilor din cele două camere ale Parlamentului, care proveneau din zona lacurilor Finger.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, procesul de solicitare a autorizației de funcționare a devenit problematic, întrucât noua lege interzice instalațiile de incinerare a deșeurilor (sau instalațiile de tipul energie-din-deșeuri), dacă:

– situl propus se află în perimetrul râului Oswego, bazinul hidrografic al lacurilor Finger;

situl se află la mai puțin de 10 kilometri de o sursă de apă desemnată de către stat ca fiind “prioritară“;

pe o rază de 80 km există deja un o groapă de gunoi sau o altă instalație autorizată de gestionare a deșeurilor municipale solide.

Proiectul de lege a fost susținut de mai mulți reprezentanți ai parlamentului, care și-au unit vocea pentru a veni în apărarea unei zone vulnerabile și pentru a proteja sănătatea locuitorilor săi, refuzând falsele beneficii, de scurtă durată, ale incinerării deșeurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *