Victorie in Instanta privind Certificatul de Urbanism pentru Proiectul Rosia Montana

Tribunalul Timis a admis ieri o actiune a Asociatiei Alburnus Maior si a Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si a constatat suspendarea de drept a Certificatului de Urbanism Nr. 105/2007
rosia montana
Acest verdict confirma evaluarea realizata de Ministerul Mediului in septembrie 2007 potrivit careia Certificatul de Urbanism Nr. 105/2007 este suspendat de drept si ca atare nu produce efecte juridice in procedura de autorizare a Proiectului minier de la Rosia Montana.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de Gabriel Resources (TSX:GBU), o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. Compania miniera americana Newmont (NTSE: NEM) detine 19.9% din actiunile Gabriel Resources, iar compania American Electrum Strategic Holdings LLC detine 17.85% din actiunile Gabriel.

La inceputul lunii august 2007 titularul proiectului Rosia Montana a solicitat si obtinut Certificatul de urbanism Nr. 105/2007 pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Asociatiile Alburnus Maior si CIDRM au deschis in consecinta o actiune judecatoreasca, solicitand instantei sa verifice daca in lumina modificarilor aduse Legii Contenciosului Administrativ 554/2004 Certificatul de urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept. Potrivit Art. 14/5 al Legii 554/2004, in cazul in care se emite un nou act administrativ cu acelasi continut ca si unul deja suspendat, atunci noul act este suspendat de drept. In septembrie 2007 Ministerul Mediului a ajuns la concluzia ca in baza modificarilor aduse Legii 554/2004, Certificatul de urbanism Nr.105/2007 este suspendat de drept si nu produce efecte juridice. In consecinta, Ministerul a anuntat (2) ca nu poate continua procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana. Prin sentinta de ieri, Tribunalul Timis constata suspendarea de drept a certificatului de urbanism nr 105/2007.

In cursul actiunii judecatoresti care a dus la decizia de ieri titularul de proiect de la Rosia Montana a folosit mai multe cai de a prelungi procedurile instantei. Ca prim pas, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a Art. 14/5 al Legii 554/2004. Aceasta a fost respinsa de catre Curtea Constitutionala (3). Urmatorul pas a fost de a formula o cerere de stramutare a cazului la o instanta de acelasi grad. Cererea sa a fost admisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie (4)care a stramutat judecarea cauzei de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Timis.

“Dupa o actiune judecatoreasca care a durat atat de mult timp suntem incantati de acest verdict si de confirmarea sustinerilor noastre. Suntem increzatori ca Certificatul de urbanism Nr.105/2007 va fi anulat si ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana va fi in consecinta invalidata, ” a concluzionat Dan Mercea, presedintele CIDRM.

Sursa: Rosia Montana

Articolul precedentProcedeu de fabricatie inovator
Articolul următorPungi biodegradabile

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente