Vidra, barometru natural pentru masurarea puritatii raurilor de munte din Romania

Vidra, barometru natural pentru masurarea puritatii raurilor de munte din Romania
Vidra, barometru natural pentru masurarea puritatii raurilor de munte din Romania

Monitorizarea comportamentului vidrei ramane cel mai eficient barometru natural in depistarea pericolului de degradare a ecosistemului pe raurile de munte in ariile protejate din Romania, afirma experti locali ai World Wide Fund (WWF).

„Urmarim speciile care sunt in lantul trofic, iar daca acestea sunt identificate inseamna ca sunt conditii optime in mediul in care traiesc. Pentru zonele de rau, noi am folosit vidra ca indicator. Daca avem vidra pe rau, inseamna ca vidra are ce manca, adica exista peste, iar aceasta inseamna ca acel rau are o calitate foarte buna a apei. In observatii, noi tinem cont de procesele morfologice, specificul zonei de mal si debitul raului”, a declarat managerul Departamentului Ape al WWF – Romania, Cristian Tetelea.

Potrivit spuselor acestuia, nu exista date oficiale privind pastravul salbatic din raurile de munte, dar evolutia speciei este urmarita cu atentie, ca indicator al calitatii apei de munte. „Romania nu are o monitorizare si date oficiale privind populatia de pastrav salbatic, dar aceasta specie este un indicator pentru calitatea apei. Este folosit chiar de Administratia Nationala Apele Romane in buletinele de analiza ca reper privind calitatea apei, dar nu exista o monitorizare specifica si repetitiva sau studii referitoare la pastravul salbatic. Nu exista o monitorizare din lipsa de fonduri. Autoritatea Apele Romane il are in programele de monitorizare, dar fara date specifice pe bazine geografice”, a explicat expertul WWF – Romania.

In Romania sunt produse anual in crescatorii 7.500 de tone de peste, cele mai mari cantitati fiind pastravul si crapul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *