Viena 2013: Capitala a mersului pe bicicleta

Viena 2013: Capitala a mersului pe bicicleta
Viena 2013: Capitala a mersului pe bicicleta

2013 a fost declarat la Viena „Anul Bicicletei”. Pentru a marca acest fapt, chiar cu putin timp inainte de inceputul anului mai multi membri ai Orchestrei Filarmonice din Viena au mers la repetitiile pentru celebrul Concert de Anul Nou pe bicicleta – sub motto-ul „In orice anotimp se poate merge pe bicicleta”.

Un eveniment major care are loc in 2013 in capitala Austriei este „Velo City” – cea mai mare conferinta internationala de ciclism urban, care se va desfasura intre 11 si 14 iunie.  Scopul principal al conferintei este acela de oferi si de a schimba idei in ceea ce priveste planificarea si implementarea infrastructurii pentru biciclete in mediul urban.

Cu ocazia acestei conferinte toti cei implicati si interesati de evolutia ciclismului urban sunt invitati sa participe la concursul „Cycling Visionaries Award”. Pana pe 31 martie pot fi trimise idei si proiecte din orice domeniu legat de ciclismul urban. Mai multe detalii despre concurs se gasesc pe pagina oficiala a „Velo City”: http://velo-city2013.com/?page_id=2249

In cadrul „Anului Bicicletei” Viena a planificat mai multe evenimente legate de tema ciclismului. Astfel intre 8-15 iunie va avea loc in Piata Primariei din capitala Austriei „Arena biciclistilor”, in cadrul careia se vor oferi informatii despre cum se circula sigur si comod cu bicicleta prin Viena, se vor organiza cursuri si workshop-uri, iar pentru prima oara va exista in capitala Austriei o spalatorie gratuita pentru biciclete.

Pe 10 si 11 iunie este planificata in Karplstz o parada a modei pentru biciclisti. In Parcul Sigmund Freud de langa Votivkirche va avea loc pe 14 si 15 iunie asa-numitul „Bike Film Festival”. Muzeul de Arta Aplicata (MAK) prezinta la randul sau intre 14.06 – 06.10.2013 expozitia „Tour du monde. Povesti despre biciclete“.

O alta initiativa a Vienei in ceea ce priveste ciclismul urban este asa-numita „Casa a Bicicletei“ (FahrRADhaus), deschisa din aprile si pana in octombrie. Acest spatiu este conceput ca un loc de intalnire pentru toti cei pasionti de mersul pe bicicleta. Aici se ofera celor interesati sfaturi si cursuri, se organizeaza evenimente, toate avand in centru atentiei BICICLETA.

Pentru anul 2013 Municipalitatea Vienei intentioneaza sa investeasca patru milioane de euro pentru dezvoltarea retelei de piste pentru bicicleta. In 2012 aceasta masura 1.222 km. La ora actuala (2012) 6,3% din circulatia Vienei se desfasoara pe bicicleta. Obiectivul este ca pana in 2015 sa se ajunga la 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *