Voluntarii proiectului EcoChampions vor implementa 25 de proiecte in interesul comunitatii din judetul Constanta

  0
  530
  Voluntarii proiectului EcoChampions vor implementa 25 de proiecte in interesul comunitatii din judetul Constanta

  Voluntarii proiectului EcoChampions vor implementa 25 de proiecte in interesul comunitatii din judetul Constanta

  Voluntarii proiectului EcoChampions vor implementa 25 de proiecte in interesul comunitatii din judetul Constanta

  A doua editie a proiectului EcoChampions duce mai departe experienta voluntariatului

  Plecand de la experienta primei editii a proiectului, Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ isi propun ca, prin proiectul EcoChampions, sa puna bazele unei comunitati de voluntari care, in perioada 2011-2012, sa se implice din ce in ce mai mult in rezolvarea problemelor din judetul Constanta. Cele 10 cluburi de elevi implicate in proiect vor avea intalniri si sesiuni de training pe diferite nivele si vor implementa 25 de proiecte de voluntariat pentru comunitatea locala. Elevii vor dobandi astfel cunostintele si aptitudinile necesare mobilizarii comunitatii si implementarii proiectelor necesare rezolvarii anumitor probleme cu care aceasta se confrunta.

  Proiectul este realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ in parteneriat cu Inspectoratul judetean Constanta si Organizatia Mare Nostrum.

  EcoChampions este un proiect educational realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ in judetul Constanta. Prima editie s-a desfasurat pe perioada anului scolar 2010-2011 in 10 scoli si licee din localitatile Constanta, Cogealac si Fantanele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus si implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit in intampinarea nevoii de instruire si canalizare a abilitatilor elevilor de a se implica activ in dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu si liceu implicati si-au dorit sa continue proiectul si in anul scolar 2011-2012, fiind constienti de schimbarile pe care le pot produce in comunitate..

  Cea de-a doua editie a proiectului EcoChampions isi propune sa contribuie si mai mult la dezvoltarea culturii voluntariatului in comunitate, insa la un nivel care va permite formarea unei mase critice de voluntari tineri care sa aiba initiativa si sa ii mobilizeze pe cei din jurul lor sa se implice in rezolvarea problemelor locale: sociale, de mediu, culturale etc. Pe termen lung, scopul proiectului este sa ajute tinerii cu abilitati de lider sa creeze structuri functionale care sa implementeze proiecte in beneficiul comunitatii locale.

  Aproximativ 200 de elevi, condusi de cate un coordonator si un profesor indrumator, vor fi implicati in cea de-a doua editie a EcoChampions. Intalnirile lunare programate in cadrul proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informatii despre voluntariat si educatie civica pe baza carora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunitatii si cauze in care sa se implice prin diverse actiuni de voluntariat pe care le vor pune in practica o data la doua luni. Doua cluburi, unul de la liceu si unul de la gimaziu, vor face echipa in fiecare proiect de voluntariat. Dupa fiecare actiune, echipele se vor schimba, astfel incat toti elevii implicati in proiect sa ajunga sa se cunoasca. In total, vor fi realizate 25 de proiecte de voluntariat in diverse domenii prin actiuni diferite, de la petitii la actiuni de strangere de fonduri sau lucrul cu grupuri vulnerabile.

  Pentru liderii cluburilor de la liceu, cei doi parteneri ai proiectului au pregatit sesiuni de training sustinute de Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti (CROS). Temele abordate in cadrul trainingurilor vizeaza managementul de proiect, deprinderea tehnicilor de comunicare, dezvoltare personala si managementul echipei. Aceste cunostinte le vor folosi in implementarea proiectelor de voluntariat si rezolvarea cauzelor identificate. Prima sesiune de training s-a desfasurat intre 15 si 16 octombrie la Liceul ”Mircea cel Batran”, iar prima tema abordata a fost managementul de proiect.

  Cele 10 scoli si licee implicate in proiect sunt: Scoala nr. 24 „Ion Jalea”, Scoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Scoala nr. 30 „Gh. Titeica”, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National „Mircea cel Batran”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Calinescu”, Liceul Teoretic „Traian” si Liceul Teoretic „Ovidius”.

  „Cand am inceput sa discutam despre voluntariat in Romania, majoritatea interlocutorilor se amuzau si spuneau ca nu poti realiza nimic cu voluntari. Noi ne-am incapatanat sa credem ca putem schimba mentalitati si oameni si am mai gasit si pe altii, care ca si noi considera ca voluntariatul reprezinta o solutie la problemele actuale ale societatii, fie ele sociale sau de mediu”, a declarat Doru Mitrana, director executiv Asociatia MaiMultVerde.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.