Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec a lansat, joi, la Botosani, proiectul ”Patrula de reciclare”, in cadrul caruia scolile din judet sunt invitate sa se inscrie la o competitie care are ca scop colectarea de DEEE-uri, baterii si acumulatori , lampi, becuri, neoane la punctul de colectare amenajat in fiecare unitate scolara.
Deseurile vor fi preluate ulterior de reprezentantii RoRec. Editia 2012-2013 a proiectului “Patrula de reciclare” a debutat pe data de 20 septembrie 2012 si se desfasoara intr-un numar extins de unitati de invatamant pre-scolar si pre-universitar pana pe 15 iunie 2013.
La Botosani, lansarea proiectului a avut loc in amfiteatrul Colegiului A.T Laurian, la eveniment participand consilierii educativi din mai multe scoli din municipiu si judet. Proiectul se deruleaza impreuna cu Primariile, Inspectoratul Scolar si la Botosani cu Agentia pentru Protectia Mediului.
“Acest proiect este permisiv, profesorii coordonatori avand posibilitatea de a decide activitatile in care vor fi implicati copiii spre a fi stimulati sa colecteze corect aceste deseuri. Se pot organiza expozitii de desene, o zi de colecta pentru DEEEuri in scoala mea”, a declarat Alexandra Arnautu, reprezentant RoRec.
Anul acesta, se desfasoara a doua editie la care se asteapta un impact si mai mare decit anul trecut. Si asta deoarece se are in vedere implementarea proiectului in peste 20 de judete din tara, cu participarea a circa 650 de unitati de invatamant, respectiv a peste 23.000 de copii.
La Botosani, proiectul se va derula in 30 de unitati scolare, astfel incat cei care doresc sa participe se pot inscrie deja pe siteul asociatiei.
“Unitatile scolare se pot inscrie pe site. Am facut aceasta limitare de 30 de scoli pentru ca, daca se inscriu mai multe scoli e mai greu sa intri in competitiepentru premii, deoarece trebuie sa aduca o cantitate uriasa de deseuri. Vrem sa creem acest obicei de a aduce aceste obiecte la locuri special amenajate, de la o vista foarte frageda”, a mai spus reprezentantul RoRec.
Fiecare urna amplasata in unitatile scolare va fi insotit si de un flyer care va aratat explicatiile privind nocivitatea deseurilor respective. La finalul actiunii vor fi acordate si trei premii, respective cea mai mare cantitate de deseuri colectate, cea mai mare cantitate de deseuri colectata pe cap de copil si cea mai inspirata mascota. Anul trecut, voluntarii Rorec au solicitat elevilor inscrisi sa imagineze logo proiectului si cel mai frumos reprezinta acum actiunea.
La evenimentul de lansare a proiectului au participat inspectorul general Mihaela Hunca si directorul APM Botosani, Dana Boariu.