Wikileaks: Materialul nuclear al Yemenului, aproape sa cada in mainile teroristilor

  0
  329
  Wikileaks: Materialul nuclear al Yemenului, aproape sa cada in mainile teroristilor
  Wikileaks: Materialul nuclear al Yemenului, aproape sa cada in mainile teroristilor

  Un document al ambasadei americane in Yemen, publicat de site-ul wikileaks, arata cum un oficial al guvernului din aceasta tara araba se plangea de faptul ca securitatea la depozitele de materiale nucleare de acolo este foarte slaba si teroristii din al-Qaida pot sa puna mana pe ele foarte usor.

  „Foarte putine lucruri stau intre tipii rai si materialul nuclear al Yemenului”, a spus oficialul yemenit, care a relatat faptul ca depozitul a ramas fara singurul gardian pe care il avea si ca sistemul intern de camere video care-l monitoriza se stricase cu sase luni in urma si nu fusese reparat, scrie The Guardian.

  Mesajul diplomatic a fost trimis la Washington pe 9 ianuarie 2010, iar liderii americani au reactionat chiar de a doua zi. In urma presiunilor SUA, presedintele Yemenului a ordonat mutarea materialului nuclear intr-o locatie mult mai sigura.

  Depozitul in cauza continea o mare cantitate de izotopi nucleari, care nu sunt explozivi precum uraniul, dar pot contamina zone intregi pentru perioade indelungate de timp, imbolnavi oameni, iar curatarea unui teritoriu afectat poate costa zeci de miliarde de dolari.

  Yemenul e tara araba in care gruparea al-Qaida e cea mai puternica si constituie o mare amenintare la adresa tarii, dar si a Statelor Unite. Un alt mesaj diplomatic al Wikileaks arata ca presedintele acestui stat a permit americanilor sa atace al-Qaida pe teritoriul yemenit, spunand ca va pretinde ca au fost atacuri guvernamentale.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.