WWF a deschis la Slatina un centru de informare ecologica numit „Frontiere Verzi”

WWF a deschis la Slatina un centru de informare ecologica numit "Frontiere Verzi"

Fundatia WORL WIDE FUND for NATURE si Agentia pentru Protectia Mediului Olt au deschis la Slatina un centru de informare ecologica multifunctional numit „ Frontiere Verzi „ . Centrul care va fi deschis publicului va reunii pasionatii de natura de toate varstele. Pentru realizarea acestui centru s-au cheltuit aproape 10 mii de euro. Cea mai mare parte a banilor provin de la Comisia Europeana iar restul reprezinta contributia statului roman.

Vizitatorii care vor trece pragul noului centru au la dispozitie numeroase materiale informative prin intermediul carora pot afla informatii despre caracteristicile mediului inconjurator din zona. Pe langa acestea pentru a intelege mai bine procesele naturale care au loc in imediata lor apropiere vizitatorii au la dispozitie si jocuri interactive cu ajutorul carora vor gasi raspunsuri la intrebarile legate de Dunare. Expertii WWF si APM Olt vor interactiona cu membrii comunitatilor locale si vor atrage atentia asupra beneficiilor pe care Dunarea le ofera dar si asupra aspectelor negative cauzate de exploatarile intensive in cadrul diverselor ramuri ale economiei precum agricultura si navigatia :

Pentru a marca momentul inaugurarii noului centru membrii Clubului Cormoranului din satele Garcov si Giuvarasi au pregatit si un moment artistic prezentind astfel legendele Dunarii :

Copiii din Garcov si Giuvarsti au lucrat timp de 2 ani la acest proiect. Pentru eforturile depuse dar si pentru contributia adusa in acest proiect ei au fost rasplatiti cu trofeee .

Centrul de informare de la Slatina este inclus in proiectul Life plus „ Conservarea transfrontaliera a cormoranului pitic si a ratei rosii in zone strategice din Romania si Bulgaria si are doua mari componente La nivel international ambele specii de pasari sunt amenintate cu disparitia Romania gazduind cele mai multe exemplare din Europa. Daca in Delta Dunarii cele doua specii sunt protejate aflindu-se intr-o rezervatie a biosferei populatia raspandita de-a lungul Dunarii atat in Romania cat si in Bulgaria se afla sub continua amenintare ca urmare a impactului activitatilor umane. La nivel european Romania gazduieste cele mai multe exemplare din aceste specii. Se estimeaza ca mai putin de 39.000 de perechi de rata rosie si sub 18.000 de perechi de cormoran pitic se mai cuibaresc in Europa. Dintre acestea aproape o treime traiesc in Romania si cateva sute in Bulgaria .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *