WWF si autoritatile din Olt si Teleorman au facut casa cormoranului

Organizatia de mediu WWF (World Wide Fund for Nature), Agentia pentru Protectia Mediului Olt si Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman au organizat sambata, 6 noiembrie, la Confluenta Olt-Dunare, in localitatea Islaz din judetul Teleorman, o actiune de plantare a peste trei hectare cu plop alb si salcie alba, anunta un comunicat de presa.

Scopul acestei activitati este crearea unor zone de cuibarit si liniste pentru populatia de cormoran mic, implicarea comunitatii locale si sporirea gradului de constientizare cu privire la importanta ecologica a acestor pasari si la amenintarile la care sunt supuse.

Evenimentul face parte din proiectul LIFE Nature „Conservarea transfrontaliera a cormoranului mic (Phalacrocorax pygmaeus) si ratei rosii (Aythya nyroca) in situri cheie din Romania si Bulgaria” (pe scurt, „Green Borders – Frontiere Verzi”), demarat, in ianuarie 2009, de WWF Programul Dunare-Carpati Romania in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Olt, Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, Societatea Ornitologica Romana, WWF Programul Dunare-Carpati Bulgaria, Parcul Natural Persina din Bulgaria si Ferma Rotunda, o pescarie din judetul Mehedinti.
„Distrugerea zonelor de cuibarire ale populatiilor de cormoran mic si rata rosie a fost identificata drept una dintre principalele amenintari la adresa celor doua specii, astfel ca activitatea de plantare de astazi – de reconstruire a „casei pasarilor” – se inscrie in randul actiunilor care sunt implementate pentru conservarea acestora,” a declarat Cristian Tetelea, coordonatorul proiectului.

Specii pe cale de disparitie

Mai mult decat atat, evenimentul de sambata, „Facem casa buna cormoranului!”, a prezentat actiunile care se vor derula in cadrul proiectului si beneficiile pentru comunitatile locale, propunandu-si sa faciliteze interactiunea intre parteneri, comunitatea locala si mass-media si sa implice participantii intr-una dintre activitatile concrete din proiect: plantarea de arbori.

Daca in Delta Dunarii cormoranul mic si rata rosie sunt protejate, aflandu-se intr-o rezervatie a biosferei, populatia raspandita de-a lungul Dunarii, atat in Romania cat si in Bulgaria, se afla sub continua amenintare, sub impactul activitatilor umane. Depozitarea deseurilor de-a lungul apei, utilizarea excesiva a fertilizatorilor in pescarii, practicarea unui turism la scara larga, toate acestea afecteaza calitatea habitatelor celor doua specii prezente in lungul Dunarii.

Obiectivul principal al proiectului „Frontiere Verzi”, implementat atat in Romania, cat si in Bulgaria, este sa asigure conditiile favorabile de conservare pentru cele doua specii de pasari. Concret, acest lucru presupune, in primul rand, conservarea si reconstructia zonelor umede de-a lungul Dunarii folosite ca zone de hranire si cuibarire, diminuarea pagubelor produse asupra pescariilor de catre cormoranul mic, dar si instruirea actorilor locali (implicati in mare parte in activitati de pescuit si vanatoare), cu privire la statutul de conservare al celor doua specii si necesitatile ecologice ale acestora. Proiectul se desfasoara pe durata a 4 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *