Cum se produce energie verde la Cluj

Studentii de la Facultatea de Stiinta si Energia Mediului vor avea la dispozitie peste un an un laborator in premiera in Romania, in cadrul caruia vor vedea cum se obtine energia din surse neconventionale.

Profesorul Dumitru Ristoiu (foto dreapta) vrea ca studentii sa afle pe viu cum se obtine energia regenerabila / foto Eugen Olariu

Cercetatorii clujeni vor avea ocazia sa studieze potentialul Clujului in ceea ce priveste sursele de energie verde, fie ca este vorba de radiatii solare ori de caldura a solului. Proiectul a fost demarat deja, iar laboratorul va fi amplasat in curtea facultatii.

„Ca marime, va fi cat o casuta cu doua incaperi, pe o suprafata de 20-24 de metri patrati. Laboratorul va avea panouri solare cu o capacitate de un kilowat si ar fi bine daca am putea sa le cuplam la retea, sa devenim si furnizori de energie. Dar este putin probabil sa primim acceptul companiei de electricitate pentru ca este o cantitate prea mica de energie. Un kilowat e putin, ar trebui sa avem macar 5 kw”, a precizat Dumitru Ristoiu, profesor universitar la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” si coordonator al proiectului. Laboratorul face parte dintr-un parteneriat al institutiei cu firmele Energia Verde si Rimms Productie si Constructii SRL, proiect prin care se va construi un parc fotovoltaic la Mociu. La randul lor, investitorii romani colaboreaza cu Nordelectrica, o companie italiana. „Am cautat de mult timp sa realizam un laborator specializat pentru energie. Criza ne afecteaza si pe noi, astfel incat fondurile de cercetare s-au diminuat simtitor. Am primit atunci o mana de ajutor de la mediul privat”, a explicat profesorul.

Pe langa panouri, noul obiectiv care va fi terminat peste un an va avea si captatori solari. Dispozitivele functioneaza pe asa-numitul principiu al corpului negru: un asemenea corp se incalzeste la soare, iar apa care va trece pe el va avea, la randul sau, o temperatura crescuta. „Acesti captatori au sarcina de a prepara apa menajera. Fiecare familie isi poate monta pe acoperis captatori care ii asigura necesarul de apa menajera. Captatorii moderni cu tuburi vidate pot sa prepare apa pana la 100 de grade. Or, aceasta apa poate fi folosita pentru centrale termice, poate prelua o parte din sarcina centralei de bloc”, a explicat Calin Baciu, decanul facultatii. De asemenea, cercetatorii clujeni planuiesc sa monteze in viitorul laborator si pompe de caldura. Casuta-laborator va deveni, astfel, independenta energetic si va mai gazdui si alte experimente. „Am vrea sa stimulam alte tipuri de obtinere a energiei, fiind laborator solar. De exemplu sa incercam cum s-ar putea rezolva un alt model de captare a energiei prin concentratoare solare, sa construim o parabola cu motor Spierling sa se faca transformarea energiei solare in energie electrica”, a explicat Ristoiu. Investitia pentru acest proiect, unic in tara, este de 60.000-70.000 de euro.

Scad dramatic resursele clasice de energie

„Ceea ce dorim noi sa demonstram prin acest proiect este faptul ca o casa, daca este bine construita, bine izolata si echipata cu aceste tehnologii moderne, poate sa devina independenta din punctul de vedere al energiei”, a declarat Calin Baciu, decanul Facultatii de Mediu. Energia regenerabila va fi una din marile provocari pentru urmatoarele decenii pentru omenire, potrivit decanului. „Resursele energetice neregenerabile se diminueaza pe an ce trece si, de asemenea, necesitatile de energie ale planetei cresc. Din aceasta discrepanta rezulta o situatie care poate sa duca la scaderea cresterii economice, la criza si chiar la efecte mult mai grave pe plan mondial”, a atras atentia decanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *