Zapada neagra

In cartierul craiovean Bariera Valcii, zapada este amestecata cu cenusa de la CET II, ceea ce da acestuia o imagine sinistra. Reprezentantii termocentralei spun ca problema va fi rezolvata pana la sfarsitul lui 2009.

Locuitorii din cartierul craiovean Bariera Valcii ne-au sesizat ca au din nou probleme din cauza poluarii produse in zona de CET II Craiova. Zapada in cartier nu este alba, ci gri inchis, dand peisajului un aspect sinistru. “Sunt astmatica si cred ca numai din cauza termocentralei. Asa nu se mai poate! Pana la urma, o sa vorbesc cu vecinii si o sa-i dam in judecata”, a declarat Olimpia Tudor, o locatara din zona. “De cate ori facem vreo reclamatie, aud prin presa ca s-a facut control, dar ca totul este in regula. Pai cum sa fie in regula daca se vede cu ochiul liber ca nu este asa?”, se intreaba, la randul sau, Mihai Gherghina, alt locuitor din cartier. Anul trecut, Garda de Mediu Dolj a aplicat sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1,6 miliarde de lei vechi.

Solutia costa 30 de milioane de euro

Cel mai mult au de suferit vecinii termocentralei din cauza haldelor de cenusa. In perioada secetoasa, vantul imprastie cenusa, iar aerul devine irespirabil. Ca solutie s-a ales stropirea haldelor cu aspersoarele, insa reprezentantii complexului energetic au recunoscut ca nu pot porni aspersoarele imediat ce incepe sa bata vantul. Complexul Energetic (CE) Craiova are un program de conformare, in baza caruia trebuie sa faca investitii de mediu in valoare totala de 418 milioane de euro. Numai sucursala Craiova II (Simnic) trebuie sa cheltuiasca pentru ameliorarea poluarii aerului 108 milioane de euro, neexcluzand ceilalti factori: apa (2,8 milioane de euro), sol (50.000 de euro), deseuri (30.000 de euro) si zgomot (130.000 de euro). Directorul CE Craiova, Ion Dinulescu, ne-a asigureat ca la sfarsitul lui 2009, cel mai tarziu, problema haldelor de cenusa va fi rezolvata. “Avem termen de conformare data de 31 decembrie 2009. Avem banii pentru aceasta investitie, circa 30 de milioane de euro, din surse proprii si credite bancare. La sfarsitul lunii ianuarie se va desfasura licitatia pentru adjudecarea lucrarii. Solutia aleasa este evacuarea in fluid dens, care nu va mai da voie vantului sa imprastie cenusa”, a spus Dinulescu.

Sursa: Gazeta de sud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente