Autoritatile din Arad incearca sa scape de aproximativ 10.000 de tone de namol adunat din canalizarea orasului, depozitat in prezent in incinta statiei de epurare, astfel ca intreaga cantitate este pusa gratuit la dispozitia agricultorilor interesati sa il foloseasca drept ingrasamant.
Agricultorii din judet pot utiliza gratuit, ca ingrasamant, namolul rezultat din epurarea apelor, potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de Compania de Apa Arad.
Pentru a le prezenta agricultorilor avantajele folosirii namolului, compania va organiza si o conferinta speciala pentru acestia, la care vor vorbi specialisti de mediu si din sectorul agricol.
„Reprezentantii proiectului si expertii de mediu le vor transmite operatorilor agricoli toate informatiile necesare si, de asemenea, vor oferi asistenta tehnica de care este nevoie pentru intelegerea clara a beneficiilor utilizarii namolului in agricultura”, se mentioneazã in documentul citat.
Reprezentantii companiei au spus ca doar doi agricultori din judet folosesc in acest moment namol de la statia de epurare pentru a fertiliza solul, potrivit Mediafax.
La inceputul verii, mai multe sesizari au fost depuse la autoritati de catre locuitori din Arad nemultumiti de mirosurile provenite de la statia de epurare.
In urma reclamatiilor, Compania de Apa Arad a transmis un comunicat de presa prin care recunoastea ca se confrunta cu problema acumularii a zece mii de tone de namol urat mirositor, provenit din reteaua de canalizare a orasului.
„Mirosul neplacut provine din statia de epurare si se datoreaza celor 10.000 tone de namol depozitat pe paturile de uscare. Mentionam ca, din fondurile ISPA, ca prima etapa de modernizare a statiei de epurare, nu s-a realizat tratarea namolului pentru a se elimina mirosul neplacut care provine de la bacteriile din acesta”, spuneau reprezentantii Companiei de Apa Arad.
La vremea respectiva, reprezentantii companiei spuneau ca intentioneaza sa transporte namolul pe terenurile arabile ale unor parteneri comerciali, drept ingrasamant natural.