Fracturarea hidraulica ar putea fi cauza unei serii de mici cutremure din SUA – studiu

0
407
O serie de mici cutremure din SUA ar fi putut fi cauzata de fracturarea hidraulica - studiu
O serie de mici cutremure din SUA ar fi putut fi cauzata de fracturarea hidraulica - studiu
O serie de mici cutremure din SUA ar fi putut fi cauzata de fracturarea hidraulica – studiu

Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite (USGS) a studiat seria de mici cutremure care lovesc in mod repetat Oklahoma si a ajuns la concluzia ca acestea ar putea fi cauzate de eliminarea apelor uzate, de la extractia de petrol si gaze, fenomen cunoscut sub numele de fracturare hidraulica sau fracking.

Mai mult de 200 de cutremure cu magnitudinea de 3 grade sau mai mari au lovit centrul statului Oklahoma din ianuarie 2009, semnalandu-se astfel o crestere seismica mai mare fata de anii precedent.

USGS si GSO (Geological Survey Oklahoma) au studiat daca inmultirea cutremurelor este un lucru natural sau sunt provocate de om, relateaza Live Science.

S-a constatat astfel ca, daca in perioada 1975 – 2008 doar 1-2 cutremure mai mari de 3 grade se inregistrau anual, din anul 2009 pana la mijlocul anului 2013 media a sarit brusc la 40 de cutremure anual cu magnitudinea mai mare de 3 grade.

Analiza sugereaza ca un factor important care contribuie la cresterea numarului de cutremure poate fi declansat de activitati umane, cum ar fi tehnica de eliminare a apelor uzate, fenomen cunoscut sub numele de injectare, a declarat USGS.

Tehnica de foraj prin care se extrag de la mare adancime petrol si gaze naturale este una din problemele cele mai intens dezbatute de aparatorii mediului si politicieni in zilele noastre.

In timp ce sustinatorii insista ca este o sursa sigura si economica a energiei curate, criticii fracking-ului spun ca aceasta metoda de extragere poate distruge rezervele de apa potabila, polueaza aerul si contribuie la gazele cu efect de sera care cauzeaza incalzirea globala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.