Array

Ziduri inteligente, care nu se lasa transformate in WC-uri, la Paris

Capitala franceza le-a declarat razboi celor care nu respecta reguli minime de bun-simt si urineaza pe strada. Pentru acestia, au fost date in folosinta „ziduri” ce nu se lasa udate si care, printr-un sistem ingenios bazat pe senzori, ii stropesc pe cei care se usureaza in aer liber.

Obiceiul unor parizieni de a-si alege un zid sau un copac drept WC public a fost ironizat de mai multe publicatii franceze. La randul sau, primaria din Paris a fost nevoita sa ia atitudine in fata sutelor de plangeri venite din partea locuitorilor, referitoare la faptul ca, pe unele strazi, aerul este irespirabil din cauza mirosului intepator de urina.

Iar datele oficiale vorbesc de la sine in acest sens: in 2006, au fost date peste 2.050 de amenzi (fiecare in valoare de cel putin 100 de euro), iar primaria a fost nevoita sa curete cu apa calda o suprafata de 56.000 de metri patrati, ce cuprinde 580 de „locuri” sub cerul liber, considerate de unii trecatori sau petrecareti nocturni WC-uri publice. Cele mai afectate din acest punct de vedere sunt arondismentele X, XI si XVIII, o zona „preferata” fiind in jurul statiei de metrou Bastilia.

Zid vegetal miscator

In Paris exista 420 de WC-uri publice, dar acestea, pana curand, au fost inchise pe timp de noapte.
Primarul Parisului, Bertrand Delanoe, a decis sa mareasca numarul toaletelor publice si a anuntat ca acestea vor functiona non-stop, gratuit. Iar pentru „refractarii” care prefera un zid sau un copac unui WC, au fost amplasate niste constructii unice in felul lor, care reactioneaza intr-un mod inedit la contactul cu un lichid cald.

Proiectul acestora apartine arhitectului municipal Etienne Vanderpooten. Zidurile care nu se lasa transformate in WC-uri sunt alcatuite dintr-o zona cu vegetatie, care mascheaza partial o tabla metalica ondulata. Prin intermediul unor senzori, la contactul cu lichidul cald, aceasta incepe sa „danseze”, murdarind pantofii si pantalonii „infractorilor”.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente