Zimbrii din Parcului Natural Vinatori Neamt, momiti la iernat

Zimbrii din Parcului Natural Vîn?tori Neamt, momiti la iernat
Zimbrii din Parcului Natural Vinatori Neamt, momiti la iernat
Zimbrii din Parcului Natural Vinatori Neamt, momiti la iernat

Echipa Parcului Vinatori incearca sa-i atraga cu hrana spre locurile de iernat, de la cabana Chitele • dupa eliberarea celui de-al doilea grup, turma si-a extins arealul la 5.000 de hectare, fata de cele 2.000 hectare de anul trecut

Se apropie sezonul rece, o piatra de incercare pentru turma de zimbri liberi. Echipa Parcului Natural Vinatori Neamt (PNVN) si-ar dori ca ei sa revina in locurile de iernat. Acolo ar putea fi ajutati sa treaca mai usor peste iarna, cu suplimente de hrana, asa cum s-a procedat si anul trecut. Pentru a-i atrage, in hranitorile din zona cabanei Chitele s-au pus zilele acestea morcovi si mere, o adevarata delicatesa pentru zimbri. Pina acum au haladuit si au explorat zone noi. Toate animalele eliberate in 2012 si 2013 au fost monitorizate permanent, fiind evaluate si noi coridoare de migratie, fiindca la 80 de kilometri de zona Chitele, la granita dintre Romania si Ukraina exista o populatie de zimbri in libertate cu care exemplarele nemtene s-ar putea intilni la un moment dat. Un program de reintroducere in libertate a acestei specii este derulat in Romania doar de catre Administratia Parcului Natural Vinatori Neamt. „Masculii au fost mai solitari, dar grupul format din femele si cei doi pui au ajuns pina la Agapia Veche, la maici. Daca anul trecut s-au mentinut in limita a 2.000 de hectare, acum si-au marit arealul la 5.000 hectare. Au iesit din Valea Cracaului, spre Valea Agapiei si culmea Hangului. Speram sa-i atragem tot la cabana Chitele, sa-i furajam pe vreme de iarna“, a declarat Sebastian Catanoiu, directorul Parcului Natural.

Acum, prin codrii Neamtului haladuiesc 11 zimbri, 9 adulti si doi pui veniti pe lume in libertate. Exemplarele eliberate in primavara lui 2012 au dovedit ca sint in stare sa traiasca pe cont propriu in natura. Au trecut cu bine si de examenul primei lor ierni in salbaticie, reusind sa tina piept lupilor si ursilor care le-au mai dat tircoale. Odata cu caderea zapezii animalele s-au intors la locurile de hranire de linga cabana. Pe asta si miza echipa Parcului, care le-a venit in ajutor oferindu-le adapost si furajele de care aveau nevoie ca sa treaca mai usor peste sezonul rece. Doar un mascul, mai solitar, a preferat sa ierneze singur, intr-o vale aflata la citiva kilometri, dar si lui i s-a dus hrana. Restul membrilor grupului au preferat sa stea impreuna, asta si pentru a oferi protectie celor doi pui fatati anul trecut. Aparitia puilor a fost cea mai buna dovada ca lucrurile merg in directia cea buna. In primavara anului 2014 ar putea avea loc noi eliberari de zimbri, astfel incit sa se ajunga la un nucleu de peste 20 exemplare in salbaticie. Pentru cele doua puneri in libertate de pina acum au fost selectate animale din tarcul de aclimatizare, intins pe o suprafata imprejmuita de 180 de hectare de teren. Aici mai traiesc in prezent, in conditii de semilibertate, 19 zimbri, printre care un pui fatat recent, in week-end-ul trecut. Conducerea Parcului face demersuri pentru aducerea unor zimbri de peste hotare, in vederea suplimentarii efectivului din libertate, dar importurile sint conditionate de o contributie financiara. S-au purtat discutii pentru un transport din Europa de Vest, prin Rewilding Europe, initiativa a unor organizatii ecologiste care militeaza pentru resalbaticirea anumitor zone de pe continent. Ar mai fi si niste promisiuni din Anglia, de la Fundatia Aspinall.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *