Compania franceza Total investeste masiv in exploatarea gazelor de sist din Argentina

0
454
Compania franceză Total investește masiv în exploatarea gazelor de sist din Argentina
Compania franceza Total investeste masiv in exploatarea gazelor de sist din Argentina
Compania franceza Total investeste masiv in exploatarea gazelor de sist din Argentina

Compania franceza Total investeste masiv in gazul neconventional din Argentina, intr-un proces de reorientare determinat de opozitia de care s-a lovit in Hegaxon, unde Consiliul Constitutional a decis interzicerea fracturarii hidraulice. Buenos Aires s-a confruntat cu probleme financiare foarte mari in ultimii ani, avand o economie conditionata de importurile de energie. Guvernul presedintelui Cristina Fernandez lucreaza acum la un program prin care Argentina sa-si asigure independenta energetica.

In prima jumatate a lui 2013, importurile de gaz natural, gaz lichefiat si petrol au crescut in Argentina cu 22,6%, in timp ce exporturile au scazut cu 19%, comparativ cu anul trecut, potrivit analistilor argentinieni. Asta a facut ca deficitul in energie sa sara de la 1,67 miliarde de dolari in primele sase luni ale lui 2012, la 3,25 miliarde anul acesta.

Firma franceza Total tinteste spre a obtine 11 licente, fiind operatorul a 6 dintre ele si partener la celelalte 5 permise. La inceputul lunii octombrie, francezii au anuntat o investitie de 400 de milioane de dolari in doua proiecte-pilot din Patagonia. Total este al doilea cel mai mare operator de gaz din tara, in 2012 furnizand 30% din necesarul tarii sud-americane, potrivit bastamag.net.

Asociatia de mediu “Prietenii Pamantului”, din Franta, spune ca, “in iulie, guvernul de la Buenos Aires a adoptat un act normativ cu privire la masurile ce trebuiesc luate de companiile petroliere” care au proiecte in Argentina. In schimbul unei investitii de un miliard de dolari, guvernul permite consecionarea unor terenuri pentru 35 de ani, o serie de avantaje fiscale sau subventii la exporturi.

Proteste impotriva exploatarii

Locuitori ai zonelor unde urmeaza sa fie desfasurate lucrarile de explorare, dezvoltare si eventual exploatare au protestat in ultimele saptamani impotriva companiei franceze. Asta in timp ce fracturarea hidraulica a fost interzisa de la nivel administrativ in cinci provincii argentiniene (Argentina este republica federala – n.r). Oamenii din Mapuche (grup de indigeni din sud-vestul Argentinei – n.r) incearca protejarea rezervei naturale din Neuquen, unde urmeaza sa fie amplasate sonde. “Este ironic ca aceasta compania care urmeaza sa desfasoare lucrarile (Total Austral) este din Franta, acolo unde astfel de activitati sunt interzise pentru ca afecteaza grav mediul si sanatatea omului”, spun opozantii investitiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.