Cel mai mare mamifer al Europei, zimbrul, ramane extrem de vulnerabil la extinctie, in ciuda eforturilor indelungate pentru a-l salva, arata cercetatorii.
Una dintre cele doua turme de zimbri puri din Europa mai are doar 25 de exemplare, potrivit BBC. Populatia efectiva masoara diversitatea genetica a bizonilor si poate ajuta la prezicerea sanselor de supravietuire a speciei.
La trei metri lungime, doi metri inaltime si pana la 900kg greutate, zimbrul european (bison bonasus) este cel mai greu mamifer de pe continent.
El supravietuieste in salbaticie in doar cateva turme, cele mai mari dintre ele aflandu-se langa padurea Bialowieza, aflata la granita dintre Polonia si Belarus.
Zimbrul european se poate imperechea cu cel american, bizonul (bison bison), insa sunt considerate in general drept specii diferite, avand diferente genetice si morfologice destul de mari.
Zimbrul european are o istorie trista. Sute de ani el a fost protejat in zone largi ale Europei, mai ales de monarhia rusa.
Dar la inceputul secolului 20, numarul zimbrilor a scazut alarmant intrucat oamenii, infometati din cauza Primului Razboi Mondial, au inceput sa ii vaneze. Pana in 1919 nu mai era niciun exemplar in salbaticie.
In anii ’20 un biolog a decis sa reconstruiasca populatia din cele cateva exemplare ramase in colectiile private si publice si in gradinile zoologice.
Populatia actuala numara 1400 de zimbri, imprastiati in toata lumea. Animalele salbatice traiesc in padurea Bialowieza, fiind aproximativ 400 de exemplare pe fiecare parte a granitei.
Sursa: Realitatea TV