In fiecare an, ziua de 31 octombrie marcheaza celebrarea Zilei Internationale a Marii Negre, cea mai izolata mare fata de oceanul planetar.
In urma cu 22 de ani, dupa o perioada lunga de negocieri, ministrii mediului din Romania si alte cinci tari – Bulgaria, Georgia, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina – au semnat o Conventie pentru protejarea Marii Negre impotriva poluarii, mai exact „Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre“, care contine strategii si masuri pentru salvarea si reabilitarea zonei.
Marea Neagra, aproape in totalitate separata de restul oceanelor lumii, atinge adancimi de pana la 2.212 de metri si are un bazin hidrografic de 420.000 de km 2, suprafata ce corespunde unei treimi din zona continentala a Europei. In ultimele decenii, reziduurile transportate de rauri din mai multe tari si pescuitul excesiv au afectat situatia ecologica a Marii Negre. Drept consecinte, pot fi afectate, printre altele, biodiversitatea si productivitatea Marii Negre.
Evenimentul este marcat la Constanta printr-o serie de activitati cultural-educative, expozitii de fotografii, prin care se urmareste constientizarea unui comportament responsabil fata de mediul marin.