Ziua Mondiala a Mediului in judetul Neamt

Ziua Mondiala a Mediului in judetul Neamt
Ziua Mondiala a Mediului in judetul Neamt

Pentru a marca acest eveniment ecologic, in vederea sprijinirii campaniei de reducere a consumului de alimente, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Neamt desfasoara, la nivel local, o serie de activitati specifice, in perioada 3 – 10 iunie: lansarea unei campanii responsabilizare sociala, cu tema “Think.Eat.Save – Consuma rational!” – desfasurata prin distribuirea de pliante si prin completarea unor chestionare (sondaje de opinie) pentru a constientiza comunitatea asupra riscurilor produse de consumul irational de alimente, cu participarea elevilor unitatilor de invatamant partenere; derularea de activitati educative pe teme ecologice initiate de unitatile de invatamant partenere; participare la actiunea de salubrizare initiata de Primaria municipiului Roman, in parteneriat cu APM Neamt, derulata de echipajele “Eco-Patrulei Scolare” in zonele arondate unitatilor de invatamant, in data de 5 iunie; finalizarea campaniei, sub forma unei mase rotunde, pentru a analiza si concluziona rezultatele sondajelor de opinie si de a premia unitatile de invatamant participante, in data de 10 iunie. Activitatile de informare, educare si responsabilizare sociala initiate de APM Neamt pentru a sublinia importanta acestei zile au fost realizate cu sprijinul financiar al Companiei Judetene “ApaServ” Neamt.

Pentru a promova si a aplica principiul sustenabilitatii in domeniul resurselor de hrana, vor fi initiate campanii de constientizare, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel national. In acest scop parlamentarii europeni au desemnat anul 2014 – “Anul European Impotriva Risipei de Alimente”.

In anul 2013, Anul International al Cooperarii in Domeniul Apei, Ziua Mondiala a Mediului – 5 iunie este celebrata sub sloganul “Think.Eat.Save” – “Gandeste.Mananca. Salveaza – Consuma rational!”. Tema sub care se desfasoara manifestarile la nivel mondial reprezinta un semnal de alarma asupra risipei de alimente, dar si o actiune de educare si constientizare a societatii privind alegerea unor alimente care au un impact redus asupra mediului, cum ar fi alimentele organice, care nu folosesc produse chimice in procesul de productie, si cele traditionale locale care nu necesita transportul pe distante lungi, reducandu-se, astfel, emisiile de carbon. Totodata, se urmareste si responsabilizarea comunitatilor pentru a minimiza impactul asupra mediului, ca urmare a exploatarii pana la epuizare a unor resurse naturale pentru productia de hrana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *