
Oceanul Planetar insumeaza aproape 97% din volumul total al hidrosferei („invelisul de apa al globului terestru”).
Capitanul Jacques Yves Cousteau a fost primul care a tras un semnal de alarma privind Oceanul planetar, despre care spunea ca „este pe moarte”, sufocat de de seurile oamenilor ce nu inteleg ca a cesta este un imens izvor de apa si de resurse care tin in viata Pamantul.
In anii ’60, J. Y. Cousteau a protestat impotriva deversarii deseurilor nucleare in Marea Mediterana, iar in 1974 a infiintat „Societatea Cousteau” in SUA si Fundatia cu acelasi nume, in Franta, pentru a promova salvarea planetei si pentru a strange fonduri necesare expeditiilor „in adancuri”. Zecile de filme, de carti si studii publicate de „Capitanul Planet”, cum l-a numit presa, au subliniat importanta pe care oceanul o are pentru viata si viitorul omenirii. Fiul sau cel mare, Jean – Michel, continua activitatea celebrului „comandor”.
Intr-un studiu publicat de Societatea „Viitorul Oceanului”, pe care o prezideaza, se arata ca mai bine de un miliard de oameni nu au acces la apa potabila, ca peste 60% dintre corali vor disparea in urmatorii 30 de ani, ca numai in SUA, mai bine de 40% dintre estuare reprezinta un pericol pentru pescuit, ca apa marilor si oceanelor este murdara, ca sute de specii de pesti se afla in pericol. Un „S.O.S. – Oceanele lumii” a fost lansat si in urma cu 15 ani de „Summit-ul Pamantului” care a avut loc la Rio de Janeiro si care a hotarat ca la data de 8 iunie, sa fie sarbatorita, in fiecare an, Ziua Mondiala a Oceanelor.
Se stie ca 70% din suprafata Pamantului este acoperita de „Oceanul Planetar”, care insumeaza aproape 97% din volumul total al hidrosferei si este alcatuit din 4 bazine oceanice: Pacific, Atlantic, Indian si Arctic. Si, asa cum spunea Cousteau, „Oceanul inseamna viata”. Iar viata trebuie pretuita!