8 Iunie – Ziua Mondiala a Oceanelor

8 Iunie - Ziua Mondiala a Oceanelor

Oceanul Planetar insumeaza aproape 97% din volumul total al hidrosferei („invelisul de apa al globului terestru”).

Capitanul Jacques Yves Cousteau a fost primul care a tras un semnal de alarma privind Oceanul planetar, despre care spunea ca „este pe moarte”, sufocat de de seurile oamenilor ce nu inteleg ca a cesta este un imens izvor de apa si de resurse care tin in viata Pamantul.

In anii ’60, J. Y. Cousteau a protestat impotriva deversarii deseurilor nucleare in Marea Mediterana, iar in 1974 a infiintat „Societatea Cousteau” in SUA si Fundatia cu acelasi nume, in Franta, pentru a promova salvarea planetei si pentru a strange fonduri necesare expeditiilor „in adancuri”. Zecile de filme, de carti si studii publicate de „Capitanul Planet”, cum l-a numit presa, au subliniat importanta pe care oceanul o are pentru viata si viitorul omenirii. Fiul sau cel mare, Jean – Michel, continua activitatea celebrului „comandor”.

Intr-un studiu publicat de Societatea „Viitorul Oceanului”, pe care o prezideaza, se arata ca mai bine de un miliard de oameni nu au acces la apa potabila, ca peste 60% dintre corali vor disparea in urmatorii 30 de ani, ca numai in SUA, mai bine de 40% dintre estuare reprezinta un pericol pentru pescuit, ca apa marilor si oceanelor este murdara, ca sute de specii de pesti se afla in pericol. Un „S.O.S. – Oceanele lumii” a fost lansat si in urma cu 15 ani de „Summit-ul Pamantului” care a avut loc la Rio de Janeiro si care a hotarat ca la data de 8 iunie, sa fie sarbatorita, in fiecare an, Ziua Mondiala a Oceanelor.

Se stie ca 70% din suprafata Pamantului este acoperita de „Oceanul Planetar”, care insumeaza aproape 97% din volumul total al hidrosferei si este alcatuit din 4 bazine oceanice: Pacific, Atlantic, Indian si Arctic. Si, asa cum spunea Cousteau, „Oceanul inseamna viata”. Iar viata trebuie pretuita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *