Asociatiile ECOTIC si RECOLAMP, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor si Garda Nationala de Mediu, au lansat programul national de colectare selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusiv becuri economice si tuburi fluorescente arse (DEEE-uri), denumit „Ziua Verde in organizatia ta”. Campania de colectare se desfasoara in perioada 10 septembrie – 15 noiembrie 2012 si se adreseaza tuturor institutiilor de stat si companiilor private, oferindu-le solutia pentru a se debarasa gratuit de aceste deseuri.
In contextul introducerii unor tinte mai mari de colectare stabilite de catre noua Directiva DEEE – 2012/19/UE, publicata la 24 iulie 2012 si care va fi transpusa in legislatiile nationale ale statelor membre U.E. in maxim 18 luni, Ministerul Mediului si Padurilor urmareste intensificarea eforturilor tuturor celor implicati in sistemul de colectare selectiva si reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice – producatori, consumatori, autoritati locale, operatori autorizati – in scopul cresterii cantitatilor de deseuri colectate, a gradului de reciclare si de valorificare a resurselor materiale.
„Vrem sa transmitem impreuna un mesaj institutiilor si companiilor, in ceea ce priveste importanta colectarii si reciclarii deseurilor: un mesaj de sprijin si de implicare in acelasi timp. O mai buna colectare selectiva si reciclare inseamna ca Romania isi indeplineste corect obligatiile asumate la nivelul UE. Dar, inainte de orice, inseamna responsabilitate fata de mediu si un pas important spre o mai buna calitate a vietii pentru cetatenii Romaniei. Aceasta este, de fapt, tinta campaniei: sa cream impreuna obisnuinte care nu tin doar de ecologie, ci mai ales de civilizatie”, a declarat Ministrul Mediului si Padurilor, doamna Rovana Plumb.
Campania nationala de constientizare si colectare „Ziua verde in organizatia ta” este un bun exemplu in acest sens. Actiunea initiata de organizatiile colective ECOTIC si Recolamp propune preluarea gratuita a deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusiv becuri si tuburi flurorescente
arse, de la institutiile si companiile din sectorul public si privat, cu intocmirea tuturor documentelor legale care sa ateste faptul ca generatorii de deseuri, prin participarea la acest program, si-au indeplinit obligatiile legale de gestiune deseuri, asa cum sunt prevazute ele in Legea 211/2011.
„Institutiile si companiile interesate de participarea la campanie sunt invitate sa demareze procedura de casare a acestor tipuri de deseuri, pentru a putea beneficia de ridicarea gratuita de la sediu. Toate costurile reprezentate de transportul, sortarea si reciclarea deseurilor vor fi acoperite de ECOTIC si Recolamp”, a declarat Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC.
„Datorita importantei mesajului de protectie a mediului pe care campania <> il vizeaza, ne-am propus sa impulsionam si sa recompensam institutiile si companiile care ne sprijina in demersul nostru, oferind la sfarsitul perioadei de colectare, prin tragere la sorti,
premii <> constand in biciclete. De asemenea, pe baza cantitatilor totale de deseuri colectate, vom desemna si <> care va beneficia de o recunoastere speciala a eforturilor depuse”, a adaugat Roxana Sunica, Director Marketing Asociatia Recolamp.
Procedura de participare la program este foarte simpla – companiile si institutiile au la dispozitie un numar de telefon: 0722.283.383 si o adresa de e-mail: colectare[at]ziuaverde.ro, la care pot solicita ca organizatorii sa trimita un colector autorizat care sa preia in maxim 5 zile lucratoare deseurile. Pentru eficientizarea actiunii, exista o limita minima de cantitate de la care se asigura ridicarea deseurilor, respectiv 100 kg pentru echipamentele electrice si 20 de kg pentru sursele de lumina arse.
Programul are si o componenta sociala importanta prin colaborarea organizatiei Ateliere fara frontiere care va prelua si reconditiona PC-urile colectate pe care le va dona apoi unor scoli si organizatii non-profit. Organizatorii isi propun ca, in urma acestei campanii, un numar de peste 500 calculatoare
reconditionate sa ajunga astfel la comunitati defavorizate.