Zoo Baneasa tratata ca-n jungla

0
371

– Executivul aloca 38 de milioane de euro pentru modernizarea gradinilor zoologice din orase ca Barlad sau Slatina, dar nu si pentru cea din Bucuresti

Guvernul a decis, ieri, sa finanteze cu 38 de milioane de euro lucrarile de modernizare a gradinilor zoologice din mai multe localitati, astfel incat acestea sa corespunda standardelor europene de mediu. In mod paradoxal insa, de aceste fonduri nu va beneficia si cea mai importanta gradina zoologica din tara, Zoo Baneasa, in ciuda situatiei critice in care se afla aceasta.
Reprezentantii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), sub autoritatea caruia se afla Administratia Gradinii Zoologice, considera discriminatorie decizia Guvernului. Roxana Cosma, presedintele de sedinta al CGMB, ne-a declarat ca la Baneasa sunt, de fapt, interese imobiliare, dar ca gradina nu va fi mutata de acolo, chiar daca CGMB a alocat un teren la Lacul Morii, avand aceasta destinatie.

Din valoarea totala a investitiilor aprobate – 130 milioane de lei (38 milioane euro) – Guvernul va suporta 75%, restul urmand a fi acoperite de autoritatile locale, a anuntat Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului. In programul de modernizare au fost incluse gradinile zoologice din Craiova, Hunedoara, Slatina, Ramnicu-Valcea, Oradea, Brasov, Baia Mare, Galati, Timisoara, Barlad si Ramnicu Valcea.

Interese imobiliare, la panda

„Eu inca mai sper ca gradina noastra zoologica sa nu fie exclusa din finantare. Vreau sa cred ca s-a produs o simpla omisiune ce urmeaza a fi corectata, pentru ca nu inteleg de ce s-ar face o astfel de discriminare cu Bucurestiul, care are nevoie de modernizarea gradinii zoo”, ne-a declarat, ieri, Roxana Cosma.

CGMB a aprobat, in urma cu un an, alocarea unui teren in Lacul Morii, pentru amenajarea unui parc zoologic, pe o suprafata de 60 hectare. „Conceptul de parc zoologic este mult largit fata de gradina zoologica pe care noi o avem in prezent. Ulterior aprobarii, au aparut niste probleme fata de acel teritoriu pe care noi l-am alocat intre Bucuresti si zona limitrofa Bucurestiului. Acestea urmeaza a fi reglementate, pe de o parte, iar pe de alta, nu pot decat sa ma prevalez de declaratiile d-lui viceprimar general Murgeanu, care a anuntat ca Zoo Baneasa nu va fi inchisa, indiferent de interesele imobiliare de acolo. Parcul zoo de la Lacul Morii este, insa, un proiect de anvergura, care va fi derulat pe termen lung”, ne-a explicat Cosma. De aceeasi parere a fost si consilierul municipal Nicusor Stan, care ne-a precizat ca atragerea fondurilor pentru amenajarea noului parc zoologic putea fi realizata abia dupa alocarea unui teren in acest scop.

Potrivit consilierului Cosma, Gradina zoologica de la Baneasa a fost supusa in ultimul an unui tir de controale, de enunturi negative la adresa ei, insa nu a beneficiat de nici un anunt de genul „hai sa vedem ce putem face spre binele ei”. Primarul general Adriean Videanu reclama si el, recent, ca edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a refuzat timp de trei ani sa autorizeze orice investitie la Baneasa.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.