100 de ONG-uri anunţă un protest de amploare faţă de fracturarea hidraulică, în 6 aprilie
100 de ONG-uri anunta un protest de amploare fata de fracturarea hidraulica, in 6 aprilie
100 de ONG-uri anunta un protest de amploare fata de fracturarea hidraulica, in 6 aprilie

Un nou protest fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice se anunta in acest sfarsit de saptamana. Potrivit organizatorilor, duminica, 6 aprilie, vor avea loc mitinguri si marsuri in peste 60 de localitati din tara, dar si in orase din strainatate.

Aproape 100 de ONG-uri participa la organizarea „Zilei Nationale de Lupta impotriva Fracturarii Hidraulice”, sub sloganul „Impreuna oprim otravirea Romaniei”.

Organizatorii protestelor cer Parlamentului si Guvernului Romaniei „interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in explorarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist, anularea Hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist si respectarea vointei comunitatilor locale si transparentizarea procesului decizional”.

Lupta impotriva fracturarii hidraulice a intrat intr-o noua etapa. La Pungesti se pregateste primul foraj, iar alte si alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist. Metoda fracturarii incepe sa fie implementata pe ascuns si la exploatarile clasice de petrol si gaze pentru cresterea productivitatii, fara niciun fel de studiu de impact asupra sanatatii si mediului … Turismul si agricultura vor fi distruse prin otravirea apei, pamantului si aerului. Agricultorii vor fi primii afectati, apoi micii intreprinzatori si incet, incet intreaga tara, se arata in comunicatul de presa remis redactiei StirileTVR.ro, semnat de George Epurescu, Maria Olteanu si Dan Trifu.

Marea majoritate a ONG-urilor participante la manifestatiile de protest sunt grupate in Coalitia Pentru Mediu, Asociatia Romania Fara Ei, Miscarea de Rezistenta de la Pungesti, Academia Civica Bihor, Asociatia Romania Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetatenilor Abuzati din Romania, DobroGeea, Miscarea Nationala de Rezistenta, Centrul de Interventie Civica precum si numeroase grupuri informale, preoti si primari din zonele afectate de lucrarile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.Vaslui, Constanta, Bihor, Arad, Timis, Galati, Iasi, Neamt, Sibiu, Buzau, Mures.

Lista cu orasele unde vor avea loc proteste, dar si mai multe informatii despre protestul de duminica pot fi gasite pe pagina de Facebook a evenimentului, precum si pe site-ul stopfracturare.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here