Protejarea patrimoniului rural, lipsita de interes pentru primari

  Primele trei programe de dezvoltare rurala au unda verde
  Protejarea patrimoniului rural, lipsita de interes pentru primari
  Protejarea patrimoniului rural, lipsita de interes pentru primari

  Sala Mica a Consiliului Judetean a gazduit miercuri, 2 aprilie seminarul cu tema „Protejarea patrimoniului documentatiilor de urbanism”, eveniment organizat de Consiliul Judetean Mures, Directia Judeteana de Cultura Mures si Asociatia Monumentum. Seminarul s-a adresat primarilor si proiectantilor de regulamente de urbanism din mediul rural si a avut ca  scop prezentarea metodelor eficiente de protejare a patrimoniului cultural in PUG-urile din mediul rural.

  Proiectanti da, primari ba

  Seminarul a debutat cu lipsa primarilor, absenti de la intalnire, lucru care l-a suparat pe Razvan Sipos, arhitectul sef al judetului Mures, discutia avand loc doar cu participarea proiectantilor regulamentelor de urbanism.

  “Se fac PUG-uri  superficial”“Am incercat sa organizam aceasta intalnire in scopul de a discuta despre prevederile care  trebuie sa le detaliem in Planul de Urbanism General (PUG) astfel incat sa putem garanta conservarea patrimoniului. Problemele de acolo pornesc care de multe ori sunt neglijate.  Se fac PUG-uri uneori destul de superficial, care scot esenta acestui plan Am primit o schita de PUG in care partea de reglementare a drumurilor avea 30 de pagini, si restul PUG-ului mai avea inca 30 de pagini. Mi s-a parut ca e putin disproprtionata atentia cu care era pusa problema in ce priveste continutul unui PUG, fata de ceea ce ar fi trebuit sa contina. E vorba de o unitate teritorial administrativa in care sunt multe valori de patrimoniu care ar fi trebuit sa fie mentionate si felul in care ar fi trebuit sa ne raportam la ele”, a precizat Razvan Sipos, arhitectul sef al judetului Mures.

  Interventii corecte asupra caselorEugen Vaida, presedintele Asociatiei Monumentum si al retelei Muzeelor Etnografice Satesti Particulare din Romania a punctat iumportanta respectarii unor prevederi privind intocmirea PUG-urilor care sa conserve patrimoniul rural imobil “Este un semninar dedicat primarilor si proiectantilor de regulamente de urbanism din mediul rural. Dorim sa le atragem putin atentia, sa fie mai atenti la protejarea patrimoniului, a caselor traditionale din zona de protectie a monumentelor istorice in satele din sudul judetului Mures, in special zona saseasca. Pentru ca are o unitate arhitecturala stilistica, zona de sud a judetului, cea saseasca, ne-am gandit sa facem in primul rand pentru ei acest seminar. Apeoape in toate aceste sate avem un monument istoric in centrul localitatii cu o zona de protectie destul de mare in jur. Dorim sa le atragem atentia ca sunt niste reguli speciale in aceste zone cand vin la avizare, dar si cand intocmesc PUG-urile. Impreuna cu Consiliul Judetean Mures am conceput 20 de panouri de informare pentru localitatile din sudul judetulu Mures, in care le-am aratat oamenilor, pe sistemul „Asa DA, asa NU” care sunt interventiile corecte asupra caselor si care sunt cele gresite, in detaliu, la nivelul invelitorii, la nivelul ferestrelor, sa pastreze tamplaria traditionala, sa nu o inlocuiasca cu cele din fier forjat, sa nu foloseasca tabla, sau invelitoare din beton la acoperis. Acum dorim sa introducem aceste reguli si in PUG-uri. Cand vin la avizare, proiectantii si primarii, cu PUG-ul respectiv, eu fiind si consultant la Consiliul Judetean pentru avizarea acestor PUG-uri, o sa le sugeram niste detalii pentru aceste lucruri care sa-i invete pe primari sa lucreze cu aceste aspecte si sa si le asume din timp, pentru ca daca ii obligam sa le preia direct, o sa fie un mic soc pentru ei. Am dorit sa fie trecerea cat mai lina, pentru ca pana acum PUG-urile sunt invechite, si oamenii sunt un pic derutati. Este important sa ne protejam patrimoniul, lucru cu care ne mandrim. Toata Europa este cu ochii pe noi pentru acest lucru, asociatia noastra fiind sprijinita de Printul Charles”, a precizat Eugen Vaida

  Schimbarea mentalitatii

  Potrivit presedintelui Asociatiei Monumentum, e nevoie de o schimbare a mentalitatii, care sa duca la o dezvoltare durabila cu pastrarea patrimoniului si a traditiilor. “E enorm de lucru la nivelul educatiei. Toate aceste interventii asupra arhitecturii traditionale nu vin dintr-un motiv functional, ele vin din moda. Este o moda in care fiecare isi schimbe casa,  o modernizeaza, dar e o moda gresita. Occidentul si-a dat seama de mult de aceste valori de patromoniu si ce arunca ei, geamurile de termopan le preluam noi, fiind moda la noi. Societatea romaneasca de la tara este foarte traditionala, obiectul care arata statutul social, cum este inaltimea clopului, in Satu Mare, acum e inlocuit de  geamul termopan sau poarta din fier forjat care sa arate statutul persoanei. Este o abordare gresita din punctul nostru de vedere, nu putem vorbi despre dezvoltarea durabila fara sa pastram patrimoniul si traditiile. Toate sunt legate intre ele, si patrimoniul mobil si cel imobil”, a mentionat Eugen Vaida.

  Exemplu de buna practicaDaca primarii mureseni au lipsit, in schimb a fost prezent un fost primar sucevean, Gheorghe Tomoiaga, initiatorul proiectului cultural de salvgardare a patrimoniului imobil din localitatea Ciocanesti, judetul Suceava. “Domnia sa a reusit sa faca din satul lui, cel mai frumos sat din Romania, declarat in 2014. A reusit pe toate palierele sa pastreze traditiile, sa-i ajute pe oameni, inclusiv cu regulamente locale, el fiind si fost primar al  acestei comune, cu bani, astfel ca satul sa-si pastreze traditia”, a mentionat Eugen Vaida.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *