24 MAI – Ziua Europeana a Parcurilor Nationale

24 MAI – Ziua Parcurilor Nationale – Padurea are un rol foarte important in pastrarea echilibrului din natura. Ea contribuie la improspatarea aerului, ofera adapost si hrana multor vietuitoare. Radacinile copacilor fixeaza solul, impiedicand alunecarile de teren. Lemnul este o materie prima de mare valoare. El este folosit in constructii, la fabricarea mobilei, a hartiei, a instrumentelor muzicale. Taierea necontrolata a padurilor duce la modificarea climei si face natura mai saraca. De aceea, anual, lucratorii forestieri planteaza puieti, completand golurile din paduri;

– Taierea unui brad dureaza un minut, dar ca sa ajunga la maturitate bradului ii sunt necesari 60-80 de ani;

– La plantarea unui hectar de padure se folosesc 8000 de puieti, iar pana la varsta de exploatare mai raman doar 600 de exemplare;

– Un hectar de padure de conifere capteaza anual 50 tone de dioxid de carbon si elibereaza, in acelasi timp, 25-30 tone de oxigen.

Europa sarbatoreste  Ziua Parcurilor pe 24 mai, data la care, in anul 1909, au fost declarate, in Suedia, primele noua parcuri nationale de pe continent.

Pentru acest an, sloganul evenimentului european este „Priveste cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regaseste-te”.

In Romania, pentru a marca importanta acestui eveniment si a ilustra necesitatea conservarii si protejarii unor esantioane reprezentative ale biodiversitatii si ecosistemelor naturale, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor, Academia Romana si PNUD-Romania (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare), organizeaza o serie de actiuni in cadrul Muzeului National al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din Capitala.

Primul parc national a fost infiintat in Romania in anul 1935, respectiv Parcul National Retezat. La ora actuala, sunt constituite 13 parcuri nationale, 14 parcuri naturale si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Dintre acestea, 12 parcuri nationale si 10 parcuri naturale sunt administrate de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

Initiativa de a stabili la data de 24 mai Ziua Europeana a Parcurilor, inscrisa in calendarul evenimentelor europene, apartine inca din anul 1999 Federatiei Europene EUROPARC.

Organizatia, care are drept obiectiv conservarea frumusetilor naturale si a zonelor protejate, a luat fiinta in anul 1973 si are pana in prezent peste 400 de membri in 36 de tari europene.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *