A inceput colapsul unor bucati masive din calota glaciara din Antarctica de Vest

A inceput colapsul unor bucati masive din calota glaciara din Antarctica de Vest

A inceput colapsul unor bucati masive din calota glaciara din Antarctica de Vest

Doua echipe de oameni de stiinta au facut un anunt epocal: a inceput colapsul unor bucati masive din calota glaciara din Antarctica de Vest, eveniment de neoprit si care este accelerat de incalzirea globala.
De mai bine de cateva decenii, oamenii de stiinta se temeau de acest moment istoric. Descoperirea inseamna ca o crestere a nivelului oceanului planetar cu cel putin 3 metri ar putea fi inevitabila. Cresterea nivelului marii va continua sa fie lenta in acest secol, noteaza oamenii de stiinta, insa dupa acesta va accelera brusc si va produce o criza.

„Chiar se intampla”, a declarat Thomas P. Wagner, specialistul ce coordoneaza programele NASA asupra calotei glaciare polare si care a contribuit la aceasta cercetare. „Acum, nimic nu o mai poate opri. Singura limita este cea data de legile fizicii, ce stabilesc cat de repede poate curge gheata”, a mai spus Wagner.

Cele doua studii publicate in cursul acestei saptamani in jurnalele Science si Geophysical Research Letters incearca sa explice o scurgere accelerata observata in ultimele decenii la ghetarii din anumite zone ale Antarcticii de Vest.

Ambele cercetari au concluzionat ca apa calda ce urca din adancurile oceanelor a provocat o instabilitate care face calota glaciara din Antarcticul de Vest vulnerabila la un colaps cu incetinitorul. Una dintre cercetari concluzioneaza ca acei factori despre care oamenii de stiinta sperau ca ar putea ajuta la prevenirea unui colaps nu vor face acest lucru.

Rezultatele studiilor par sa confirme o predictie facuta in 1978 de catre un eminent glaciolog, John H. Mercer de la Ohio State University. Cercetatorul a identificat natura vulnerabila a calotei glaciare din Antarcticul de Vest si a avertizat ca eliberarea rapida in atmosfera a gazelor cu efect de sera reprezinta „amenintarea cu un dezastru”. Cercetatorul a fost atacat la acea vreme pentru afirmatia sa, dar in ultimii ani oamenii de stiinta au descoperit cu ingrijorare ca evenimentele au decurs asa cum a prezis Mercer (specialistul a murit in 1987).


Oamenii de stiinta afirma ca topirea calotei glaciare nu se datoreaza temperaturilor mai ridicate ale aerului, ci din cauza apei relativ calde provenite din adancurile oceanului. Apa este ridicata la suprafata si catre calota glaciara in urma intensificarii vanturilor din jurul Antarcticii.

Majoritatea cercetatorilor din acest domeniu vad o legatura intre vanturile mai puternice si incalzirea globala provocata de om, insa noteaza ca alti factori contribuie la randul lor. Unul dintre factori ar putea fi variabilitatea naturala a climatului. Altul ar putea fi gaura de ozon de deasupra Antarcticii, provocata de o alta problema de mediu: eliberarea de catre oameni in atmosfera a gazelor ce distrug ozonul.

Acest amestec de factori a declansat un proces de colaps al calotei glaciare ce nu mai poate fi oprit, nici chiar in cazul in care factorii care atrag apa mai calda in zona ar inceta sa mai aiba acest efect. In acest moment, o scadere a ritmului de topire ar fi „prea putin si prea tarziu pentru a stabiliza calota glaciara”, explica Ian Joughin, glaciolog la Universitatea Washington si principalul autor al studiului din Science. „Nu exista niciun mecanism de stabilizare”, adauga specialistul.

Problema principala este faptul ca o mare parte din calota glaciara din Antarcticul de Vest este situata sub nivelul marii, intr-o depresiune de forma unui bol. Asa cum a prezis dr. Mercer in 1978, odata ce se topeste partea din calota glaciara situata pe marginea bolului, iar gheata se retrage in apa mai adanca, ea devine mai instabila si mai vulnerabila la topirea continua.

Richard B. Alley, un specialist in stiintele climei la Universitatea Pennsylvania State ce nu a luat parte la acest studiu, dar care a studiat calotele glaciare de la poli pret de cateva decenii, afirma ca cercetarile sunt convingatoare. Desi Alley spune ca se temea de mult timp de aceasta descoperire, „cand a aflat de ea, am fost putin socat”, a spus cercetatorul.

Specialistul afirma ca o crestere a nivelului marii este inevitabila acum, ca urmare a topirii din Antarctica de Vest, insa noteaza ca emiterea gazelor cu efect de sera va inrautati situatia. Aceste gaze ar putea destabiliza si alte parti ale Antarcticii, cat si calota glaciara din Groenlanda, provocand o crestere a nivelului oceanului planetar atat de mare, incat multe din orasele situate pe coastele Terrei vor trebui abandonate in cele din urma.13 Mai 2014 - Sursa: StarpressArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016