Actiuni pentru salvarea soimului dunarean

Acțiuni pentru salvarea șoimului dunărean
Actiuni pentru salvarea soimului dunarean
Actiuni pentru salvarea soimului dunarean

O noua actiune comuna a Societatii Ornitologice Romane si Grupului CEZ in Romania va duce la reducerea mortalitatii cauzate de electrocutare in randul pasarilor din Oltenia, informeaza Amos NEWS. Timp de o luna, specialistii din cadrul Grupului CEZ in Romania au lucrat la montarea de teci electroizolante pe 477 de stalpi de medie tensiune.

In urma unui efort comun, au fost montate teci electroizolante pe stalpii de medie tensiune, la nivelul regiunii Oltenia. Amplasarea acestora s-a realizat in locurile unde ornitologii au identificat habitate specifice celei mai periclitate specii de pasare rapitoare de zi din Romania: soimul dunarean (Falco cherug). La aceasta ora, in Romania mai exista doar 10-12 perechi cuibaritoare din aceasta specie de soim.

‘Nu este prima actiune a noastra alaturi de specialistii din Grupul CEZ in Romania. In urma cu cateva luni au fost montate patru cuiburi artificiale pentru soimul dunarean, actiune la care am beneficiat de tot sprijinul companiei. Oficial, proiectul s-a incheiat in 15 decembrie 2014, dar noi ne vom continua actiunile de protejare a soimului dunarean’, a declarat Marius Druga, biolog, asistent in cadrul proiectului.

Aceasta noua actiune s-a concretizat prin montarea de teci electroizolante, initiativa care a fost demarata in 4 noiembrie si s-a incheiat in data de 2 decembrie 2014. Tecile electroizolante au fost puse la dispozitie de Societatea Ornitologica Romana, iar costul lucrarilor de montaj a fost suportat in totalitate de Grupul CEZ in Romania, ca un efort ?i angajament de a contribui la protectia mediului inconjurator.

Procesul de izolare a pilonilor liniilor de medie tensiune reduce foarte mult riscul electrocutarii pasarilor care folosesc acesti piloni ca loc de odihna sau ca punct de observare a prazii, de unde pleaca in picaj, pentru a prinde rozatoare sau alte specii de pasari.

De asemenea, acest nou proiect a adus beneficii directe si consumatorilor, prin reducerea numarului de fluctuatii sau intreruperi accidentale in alimentarea cu energie electrica, cauzate de pasari.

Echipamentele sunt produse la Timisoara si au fost achizitionate cu fonduri din cadrul proiectului LIFE ‘Conservarea soimului dunarean in NE Bulgariei, Romania, Slovacia si Ungaria’, proiect in care Societatea Ornitologica Romana este partener alaturi de alte ONG-uri similare din Romania si tarile mai sus mentionate.

Protejarea mediului reprezinta una dintre directiile strategice ale Grupului CEZ in Romania, prin identificarea si dezvoltarea proiectelor care asigura o evolutie sustenabila a comunitatilor locale si a mediului inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *