Aer poluat in Alba Iulia si Sebes

Aerul din Alba Iulia si Sebes este poluat, dupa cum indicau la inceputul saptamanii, panourile pe care sunt afisate informatii legate de calitatea aerului. Autoritatile de mediu dau totusi asigurari ca nu este vorba despre nici un pericol pentru populatie.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, la statiile de la Alba Iulia si Sebes sunt inregistrate depasiri la pulberile in suspensie PM10 si PM2.5, acestea fiind suficient de mari pentru ca aerul sa fie catalogat drept „rau”.

Aceeasi sursa precizeaza ca pulberile in suspensie sunt „particule lichide si solide cu diametrul mai mic de 10 um (PM 10), respectiv 2,5 um (PM 2.5)” si pot proveni din surse naturale, dar si din surse antropice, respectiv activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei si centrale termoelectrice. O „mana de ajutor” este data si de traficul rutier, care contribuie prin pulberile produse de pneurile masinilor la oprirea acestora si datorita arderilor incomplete.

„Toxicitatea pulberilor se datoreaza nu numai caracteristicilor fizico-chimice, dar si dimensiunilor acestora. Cele cu diametru de la 5-10 (PM10) la 2,5-5 (PM2,5) prezinta un risc mai mare de a patrunde in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari. Pe de alta parte, vehiculele emit si alte gaze iritante, elemente toxice (Cd, Pb, As, etc.) si substante cancerigene (hidrocarburi aromatice policiclice, aldehide, nitrocompusi, etc.)”, se precizeaza pe site.

„Nu e o problema grava”

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, Vasile Todea, a tinut insa sa linisteasca populatia, aratand ca depasirile nu sunt inca suficient de mari pentru a fi periculoase.

„In fiecare toamna se intampla sa avem depasiri la PM10, atunci cand este calm atmosferic si incep oamenii sa dea drumul la sobe, in special pe combustibil solid. Este practic vorba despre praf in atmosfera, care se sedimenteaza pentru ca este cald si nu se disperseaza pentru ca nu sunt curenti de aer. Acum, nu este o problema grava. Aceste pulberi pot fi periculoase la depasiri mari, dar la cat avem acum nu este nici un pericol”, a declarat Vasile Todea.

El a mai precizat ca APM Alba a inceput totusi o monitorizare prin metoda gravimetrica – rezultatele afisate pe panou fiind prin metoda orara – ceea ce inseamna ca se vor face mai multe analize si pe o perioada mai extinsa, pentru a se stabili exact gravitatea poluarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *