Aeroporturi mai verzi
Aeroporturi mai verzi
Aeroporturi mai verzi

Pentru a limita consumul de energie in aeroporturi, Comisia Europeana a finantat cercetari in urma carora a fost dezvoltat un program cu un sistem de senzori care sa reduca cu 20% emisiile de CO2 si costurile cu energia. Programe pilot se desfasoara in prezent pe aeroporturile italiene Fiumicino (Roma) si Malpensa (Milano). Noul sistem, botezat CASCADE, va permite celor doua aeroporturi economisirea a cel putin 6.000 MWh, respectiv 42.000 t de CO2 si 840.000 de euro pe an, se spune intr-un comunicat al Comisiei Europene (28 iulie).

Acest sistem beneficiaza de un sprijin financiar de 2,6 milioane euro din partea UE si a fost pus la punct de parteneri din Germania, Italia, Irlanda si Serbia si este sprijinit de ACI Europe (Airports Council International, care reprezinta peste 450 de aeroporturi din Europa). Sistemul ar trebui sa inceapa sa fie folosit pe scara larga incepand din 2015.

Coordonatorul proiectului CASCADE, Nicolas Rehault, de la Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems din Freiburg, Germania, a declarat ca infrastructura este echipata cu senzori si contoare care aduna datele. Acestea ajung intr-o baza de date centrala. Programul permite sesizarea disfunctionalitatiilor, cum ar fi un ventilator care merge cand nu trebuie, utilizarea simultana a sistemelor de incalzire si de aer conditionat, comenzi eronate etc. Echipele raspunzatoare de gestionarea energiei si de intretinere sunt informate si pot lua masurile care se impun.

Potrivit lui Nicolas Rehault, sistemul CASCADE va avea si alte aplicatii – va putea fi transpus in alte cladiri complexe, precum spitalele sau bancile, dar va putea fi adaptat si pentru infrastructuri mai simple.

Proiectul CASCADE a beneficiat de finantare in cadrul programului FP7 al UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here