Afla cum depistezi rosiile modificate genetic de pe piata

Reducerea continutului de nitrati din legume
Afla cum depistezi rosiile modificate genetic de pe piata
Afla cum depistezi rosiile modificate genetic de pe piata

Specialistii in legumicultura ne invata cum sa deosebim rosiile modificate genetic de cele originale si cum arata, de fapt, soiurile romanesti de tomate. Totodata, acestia ne spun cum sa ne dam seama daca rosiile au fost tratate in exces cu stimulente interzise.

Rosiile romanesti autentice sunt o prezenta din ce in ce mai rara pe piata noastra si asta pentru ca institutele si statiunile de cercetare in legumicultura reusesc sa acopere doar 10% din necesarul de samanta pentru legume. „Unul dintre soiurile de rosii pe care le producem noi este Pontica. Acesta este un fruct mare, de 250 de grame, usor aplatizat, nu este rotund, are o coacere uniforma si un gust foarte bun, gustul acela de rosie romaneasca. Mai avem soiurile de rosii Viorica, un fruct mai rotunjit si putin alungit, si Romec, un soi de rosii prunisoare, mai mari. De regula insa, in solarii se cultiva hibrizi adusi din strainatate”, ne-a declarat dr. biolog Marcel Costache, director stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura si Floricultura Vidra ( ICDLF).

Gena modificata pentru rezistenta la transport

Multe dintre rosiile de import care se comercializeaza la noi sunt modificate genetic. Acestea pot fi usor depistate pentru ca au o caracteristica specifica. „Unele firme din afara tarii produc un soi de rosii modificate genetic pentru a le face rezistente la transport. Strainii exporta foarte mult si uneori transportul dureaza si 10 zile. La aceste rosii se constata, dupa taierea longitudinala, ca in dreptul coditei exista o parte de culoare verde care se continua in interiorul fructului si care este usor lemnos. Asta ii permite fructului sa reziste o perioada mai indelungata, uneori si 40 de zile”, ne-a mai precizat dr. Marcel Costache.

Rosiile cu goluri, suprastimulate

Directorul stiintific al ICDLF Vidra ne spune ca producatorii romani inca mai folosesc erbicidul 2,4-D, un stimulent interzis de legislatia europeana, care transforma tomatele in produse toxice. „Legislatia europeana a interzis stimulentii pe baza de 2,4-D pentru ca erbicidul se mai acumuleaza in planta si se poate ajunge la o concentratie toxica pentru om. Daca se folosesc concentratii mari de stimulente, cand tai fructul transversal, constati ca partea externa a fructului se desprinde de partea centrala si apar niste goluri”, a mai afirmat dr. Marcel Costache.

Crescute cu solutii nutritive

Specialistii in legumicultura ne spun ca cele mai multe rosii din strainatate sunt produse pe substraturi nutritive sau solutii nutritive, nu pe pamant, cum sunt facute la noi. Clima noastra este mai buna, iar planta beneficiaza de mai mult soare, care ii permite sa acumuleze niste substante legate de gustul fructului si are si un continut mai ridicat de vitamina C, sustin acestia.

175 de kilograme de legume consuma un roman intr-un an.

„Producatorii folosesc stimulentii pentru ca dau o greutate mai mare rosiei.”, Dr. Marcel Costache

„In Occident, marea majoritate a consumatorilor aleg rosiile dupa aspectul exterior, nu dupa gust, pentru ca nu cunosc foarte bine ca pot exista rosii cu gust mai bun.”, Dr. Marcel Costache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *