Ajutoarele pentru energia eoliana in Romania sunt cu 55% deasupra Frantei si cu 37% peste Polonia

Frân? serioas? pentru energia verde
Ajutoarele pentru energia eoliana in Romania sunt cu 55% deasupra Frantei si cu 37% peste Polonia

Romania este tara in care divizia de energie regenerabila a Energias de Portugal (EDP), unul dintre grupurile energetice importante la nivel european, a inregistrat cea mai mare crestere in ultimul an de zile, la finalul primului semestru portughezii avand deja in functiune proiecte eoliene de 285 MW, care presupun investitii de aproape 430 de milioane de euro. Care a fost magnetul?

Datele publicate de companie arata un motiv puternic pentru care piata locala este atat de atractiva: ajutoarele primite pentru energia produsa de „mori de vant” sunt cu 55% mai generoase decat in Franta si cu 37% mai mari decat cele din Polonia, de exemplu.

Astfel, informatiile grupului portughez pentru finalul primului semestru din 2012 arata ca fata de perioada similara a anului trecut portofoliul de parcuri eoliene s-a imbogatit cu un total de 339 MW, din care 195 MW au fost montati in Europa, restul fiind amplasati in SUA. Din capacitatea instalata la nivel european, cele mai importante investitii au fost realizate in Romania, unde au fost montati 57 MW noi de la jumatatea anului trecut pana la finalul primului semestru de anul acesta. Astfel, Energias de Portugal a ajuns al doilea cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania, dupa cehii de la CEZ, avand la jumatatea acestui an o capacitate montata de 285 MW, ceea ce presupune investitii de aproape 430 de milioane de euro. Potrivit datelor disponibile, la finalul primului semestru podiumul era completat de italienii de la Enel care pusesera in functiune parcuri de „mori de vant” cu o capacitate de 244 MW.

Generozitate atractiva

Lucrul care a transformat piata locala intr-un loc foarte atractiv pentru producatorii de energie eoliana este sistemul de sprijin generos pus la dispozitie de statul roman.

Datele publicate de Energias de Portugal in care este analizata evolutia financiara a companiei pentru primul semestru al anului arata ca in timp ce in Franta fiecare MWh produs intr-un parc eolian este recompensat cu 88,3 euro, in Belgia se acorda 112 euro, iar in Polonia producatorii de profil primesc 99,7 euro, Romania pune la dispozitia producatorilor de energie eoliana 136,6 euro pentru fiecare MWh livrat in retea. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajutorul acordat acum de Romania este cu 57% mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *